Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Politiskt bråk om valet av krögare

 
Val 2014
Visa alla artiklar

Restaurangen i kommunhuset kan öppna som planerat sedan överklagandet av restauratör dragits tillbaka. Men upphandlingen av ny krögare väcker politiskt bråk.

Annons

Kommunalrådet Kjell Jansson (M) reagerar på att ledande miljöpartister ingår i det bolag som först gav in anbud på driften av krogen och sedan överklagade upphandlingen.

– Det är omoraliskt. Är man politiker bör man inte lämna anbud på kommunala tjänster och göra jobb åt kommunen, säger han.

Bolaget han syftar på är Kommuncaféet i Norrtälje ekonomisk förening, som drev det tidigare kaféet i kommunhuset fram till i somras. När Norrtälje kommun i våras uppgraderade kaféet till fullvärdig restaurang för 9,5 miljoner kronor söktes en ny krögare. Efter upphandling föll kommunens val på Grannköket AB.

Kommuncaféet, där Bridget Wedberg (MP) är styrelseledamot, ansåg att kommunen aldrig gav bolaget en chans att tävla om uppdraget och krävde att upphandlingen skulle göras om i ett överklagade till förvaltningsrätten. Nu väljer Kommuncaféet att ta tillbaka överklagandet innan domstolen prövat ärendet.

– Vi anser fortfarande att vi inte blivit schyst behandlade. Men överprövningen skulle ta fram till jul och våra utsikter att vinna är små. Dessutom hoppas vi att några av våra anställda kan erbjudas anställning hos den nya restauratören, säger Bridget Wedberg.

Hon förstår inte kritiken från Kjell Jansson.

– Jag har aldrig upplevt att man är skyldig att avstå från upphandlingar om man är fritidspolitiker, säger hon.

Wedberg framhåller att hon bara sitter i Kommuncaféets styrelse och att hon inte skulle ha jobbat i restaurangen.

– Mitt enda politiska uppdrag är som suppleant i kommunfullmäktige. Ska vi belägga alla fritidspolitiker med näringsförbud har vi inte många politiker kvar, säger hon.

Norrtälje kommun är nu i färd med att teckna ett långsiktigt avtal med Grannköket AB, som öppnar i kommunhuset den första september.