Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Politisk strid om sommarjobb

 
Val 2014
Visa alla artiklar

Socialdemokraterna: Ge alla unga jobb! Centerpartiet: Curla inte! Politkerna är oense om kommunens sommarbjobb.

Annons

”Det är kommunens ansvar att fixa jobb”, säger Ulrika Falk, S.

”Låt ungdomarna sköta det själva”, säger Berit Jansson, C.

Sommaren närmar sig och med den jakten på det ultimata sommarjobbet.

Samtidigt talar jämförelser med andra kommuner om att Norrtälje inte ligger särskilt bra till när det gäller att ordna feriearbete åt skolungdomarna.

Bara trettiosex sommarjobb har lottats ut av kommunen. Detta har skapat diskussioner.

Men Kjell Jansson, M, kommunstyrelsens ordförande, påpekar att siffran inte stämmer.

- Den är inte rättvis. Eftersom sjukvård och omsorg ligger i Tiohundra och gatu- och parkskötseln hos Green Lansdscaping måste vi också räkna med de feriejobb som finns där. Då blir det hundra platser.

Kjell Jansson menar att det finns relativt gott om feriejobb för unga i Norrtälje, bland annat inom turistnäringen och handeln. Han får medhåll av Berit Jansson, C, som skapade diskussioner på ett möte i Hallstavik, där hon menade att kommunen inte ska ”curla” ungdomarna och serva dem med sommarjobb,

- Vi tycker att ungdomar ska uppmuntras till att klara sig själva, säger Berit Jansson. Ger man dem ansvar så tar de också ansvar. De flesta ungdomar är fantastiskt duktiga på det här. Att spotta lite i nävarna, anstränga sig och lyckas skapar självkänsla. Dessutom finns det många bra företagare i kommunen som kan erbjuda skolungdomar sommarjobb.

En som däremot inte håller med om det är Ulrika Falk, S. Hon anser att kommunen bör ta ett större ansvar när det gäller att underlätta för skolungdomar att få feriearbete. Hon för fram Nynäshamns kommun som garanterar alla gymnasieelevr ett sommarjobb, som ett gott exempel.

- Norrtälje kommun borde ta på sig att samordna de feriejobb som finns, även inom näringslivet. Genom att underlätta för skolungdomarna och se till att jobben är meningsfulla, ser vi också till att de får in en fot i arbetslivet.

I år är det 330 sökande till de trettiosex platser kommunen lottat ut.

Besked om vilka som fått plats kommer veckan efter påsk.

Bland kommunens feriearbeten finns arbeten inom administration, barnormsorg, media, Camp Roslagen, Skateparken men även liksom förra året jobb som gatumusikant.

Intresset hos företagare att anställa sommarjobbare har ökat.

Kerstin Bogren på Arbetsförmedlingen i Norrtälje har märkt att arbetsgivarna hört av sig tidigare i år än andra år.

Hos Arbetsförmedligen finns just nu fyrtio lediga sommarjobb.