Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Politikers vedbod klassas som svartbygge

Kommunen klassar Ulla Malutchenkos vedbod i Spillersboda som svartbygge. Nu hotas Malutchenko, moderat fullmäktigeledamot i Norrtälje kommun, av böter.

Annons

Bygg- och miljönämndens arbetsutskott i Norrtälje kommun föreslår att nämnden dömer ut ett vite på 30 000 kronor om inte Ulla och Sergej Malutchenko river eller flyttar sin ved- och verktygsbod inom sex månader.

– Vi tänker inte flytta eller riva. Vi har bara byggt om vedboden som var i fallfärdigt skick, säger de.

Problemet är, enligt bygg- och miljökontoret, att byggnaden står för nära tomtgränsen, 3,45 meter. För att få placera en byggnad närmare än 4,5 meter från fastighetsgränsen krävs att grannen ger sitt samtycke. Det gjorde också dåvarande grannen 1979 när vedboden ursprungligen byggdes.

Men 2011 byggde Ulla och Sergej Malutchenko om vedboden och grannen, som numera är en annan, anmälde arbetet till kommunen.

Enligt bygg- och miljökontoret är renoveringen av byggnaden så pass omfattande att den är att betrakta som nybyggnad. Det innebär att åtgärden kräver bygglov och att nuvarande grannen måste ge sitt godkännande, vilket knappast är aktuellt.

Ulla och Sergej Malutchenko förstår inte bygg- och miljökontorets beslut.

– Det är absolut ingen nybyggnad. Boden höll på att ruttna och enligt lagen ska man hålla sina byggnader i skick, säger Ulla Malutchenko.

Sergej berättar att han har behållit hela originaltaket och återanvänt mer än hälften av virket till väggarna.

– Jag tog vara på det som inte var dåligt. Dessutom har vi förminskat boden med flera kvadratmeter, säger han.

Men mesta ilskan riktas mot grannen. Paret Malutchenko beskriver grannens anmälan som en hämndaktion.

– De ställde upp en friggebod två meter från vår tomt. Det kunde vi stå ut med, men när de lade en grusad parkering och massa bråte precis på tomtgränsen fick vi nog och gjorde en anmälan.

Bygg- och miljönämndens ordförande Mats Hultin (M) beskriver granntvisten som en följetong med anmälningar och överklaganden som valsat runt hos kommunen och länsstyrelsen.

– Grannsämja har blivit grannosämja. Men huvudproblemet nu är att vedboden står för nära fastighetsgränsen, säger han.

Till och med tv-programmet Grannfejden har nosat upp osämjan. Men Ulla Malutchenko har avböjt att medverka.

– Det är tråkigt att det har blivit så här. Ingen vill bli osams med sin granne.

Som offentlig politiker vill hon helst inte skylta i sådana här sammanhang.

– Men jag måste få vara människa också och reagera när något är fel, säger Ulla Malutchenko.

Har tre politiska uppdrag

Ulla Malutchenko (M), Spillersboda, är ledamot i kommunfullmäktige i Norrtälje kommun.

Hon sitter dessutom i barn- och skolnämnden i kommunen och är ersättare i kommunens valnämnd.

Malutchenko står även med på Moderaternas valsedel inför kommunvalet i höst. Men placeringen, 43:e namn på listan, innebär i praktiken att hon inte är aktuell för en plats i fullmäktige nästa mandatperiod.