Annons
Vidare till norrteljetidning.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Politikerna måste ta reda på hur deras beslut drabbar oss

Vi kan hålla med om det som Centerpartiet och Sverigedemokraterna skriver i sina debattartiklar i Norrtelje Tidning. Vi tycker också att det behövs en storsatsning på undersköterskor och att det är en självklarhet att de äldre ska kunna känna sig trygga och förstådda i sin vardag. Alla yrkeskategorier behövs i vården.

Frågan är då varför dessa partier väljer att rösta för beslut som faktiskt innebär nedskärningar och därmed försämra arbetsmiljön ytterligare? Vi vet att en trygg arbetsmiljö för personalen leder till en säker och trygg miljö för de som har nytta av vård och omsorg.

Nu finns faktiskt en möjlighet att göra verklighet av det som Centerpartiet och Sverigedemokraterna skriver. De kan exempelvis starta med att rösta ja till saker som förbättrar vården och omsorgen både för personal och för de som är i behov av vård eller omsorg. De kan:

• kräva att kommunen inför rätt till heltid.

• ge större resurser till vård och omsorg – på riktigt.

• se till att vi blir fler kollegor.

• ställa krav på kollektivavtal vid upphandlingar.

• från och med nu ta sitt ansvar för att säkra vår arbetsmiljö.

I dag ser inte politikerna och tjänstemännen hur de beslut som tas drabbar oss som arbetar i dessa verksamheter och därmed också påverkar de personer som behöver vård och omsorg.

Vi kan berätta hur det drabbar Anna som arbetar i äldreomsorgen. Anna har en lön på 23 000 kronor om hon har arbetat heltid. Men hon arbetar i dag endast 75 procent eftersom hennes tjänstgöringsgrad hyvlades ner från 100 procent när bolagets pengar tog slut, mycket på grund av förändrade eller försämrade avtal.

Den här drastiska lönesänkningen kan leda till att Anna tvingas byta exempelvis bostad. Den minskade inkomsten skapar stress och ångest kring hur hon ska kunna försörja sig och sin familj.

Att man på Kommunalförbundet sjukvård och omsorg i Norrtälje (KSON) nu beslutat att ändra på avtalet för hemtjänsten kommer som flera andra bolag vittnat om att få ödesdigra konsekvenser för mina kollegor som arbetar i hemtjänsten. Det kommer att bli en hög övertalighet eller fortsatta hyvlingar. I dag kan snart ingen av Kommunals yrkesgrupper som arbetar i vården få en heltidstjänst och därmed kan de inte heller försörja sig på egen hand.

Sveriges kommuner och regioner, KSON och Norrtälje kommuns politiker sviker medborgarna i Norrtälje genom att inte ta reda på hur deras beslut drabbar mina kollegor och hur det även drabbar övriga medborgare som är i behov av omsorg och vård.

Nu är det upp till politikerna att bevisa att det de skriver inte bara är tomma ord utan att de faktiskt är beredda att förändra vården och omsorgens förutsättningar och låta oss i vården få vara de proffs som vi kan och vill vara!

Ann-Charlotte Svenander, sektionsordförande Kommunal Norrtälje

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel