Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Politiker oeniga om hamnbeslut

 
Val 2014
Visa alla artiklar

Norrtälje kommunfullmäktige tog under måndagskvällen beslut om skelettplanen för hamnen i Norrtälje vilket ledde till livlig debatt.

Annons

Under måndagskvällen sammanträdde kommunfullmäktige i Sportcentrum i Norrtälje. Den viktigaste frågan var den om skelettplanen som pekar ut tekniska lösningar för nya hamnområdet i Norrtälje. Alla partier var överens om att ärendet var av yttersta vikt. Något som kommunstyrelsens ordförande Kjell Jansson, M, var tydlig att poängtera.

– Det här är det största ärendet som vi haft på många år och jag tycker att det är fantastiskt att vi kan bygga ut stadskärnan till hamnområdet och vända staden mot vattnet, sa Kjell Jansson, M.

Miljöpartiet ville att förslaget skulle gå tillbaka på remiss eftersom de inte tycker att det är tillräckligt hållbart, samt att planen fixerar gatnätet.

– Vi vill bygga en hållbar stad och att planen bör ses över en gång till, sa Mats Wedberg, MP.

Vänsterpartiet ställde sig bakom Miljöpartiets förslag medan Socialdemokraterna gick på kommunstyrelsens och den borgerliga majoritetens linje.

– Vi röstar för eftersom vi anser att en plan med helhetsgrepp är det bästa, sa Olle Jansson, S.

Många ville och fick komma till tals i talarstolen och kommunfullmäktiges ordförande Nils Matsson, M, trodde att det var rekord i antal talare. Efter den långa och stundtals livliga debatten stod det till slut klart att skelettplanen godkändes.

Norrtälje hamn ska få cirka 1 500 nya bostäder men ska även bli ett område med bland annat badplats, butiker, parker och mötesplatser. Utbyggnaden ska dra igång i höst och väntas pågå i etapper under 10-15 års tid. Den skelettplan som nu antagits av kommunfullmäktige pekar som sagt ut tekniska lösningar i nya Norrtälje hamn som gator, vatten- och avloppsledningar, kvartersindelningar, parker och torg.

Kommunfullmäktige beslutade alltså inte om hur området ska se ut.

Omvandlingen av Norrtälje hamn till en ny stadsdel kommer bli kommunens största projekt i modern tid och kommunens totala insats beräknas bli 570 miljoner kronor.

I februari beslutade kommunfullmäktige att investera 230 miljoner kronor som ska satsas på att förstärka kajen, sanera marken och dra vägar, vatten och avlopp. De 570 miljoner kronorna räknar kommunen att få tillbaka via byggherrarnas exploateringsbidrag.