Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Poliser blir piloter i ny kamerakontroll

Sållar ut vilka fordon som bör stoppas för en extra kontroll.

Annons

För fyra år sedan togs kontrollmärket på bilen bort. Därmed försvann också ett snabbt sätt för polisen att se om ett fordon hade giltig trafikförsäkring och var skattat och besiktigat. Nu ska i stället kameror som fotar omgivande bilars registreringsskyltar installeras i flera av Stockholmspolisens bilar.

Kameran är kopplad till en dator som snabbt kan berätta om aktuell bil är anmäld stulen, efterlyst, belagd med körförbud eller oskattad. Satsningen är ett pilotprojekt som pågår på flera håll i landet under våren.

– Det är ett sållningsinstrument som hjälper till att välja ut fordon som bör stoppas för en närmare kontroll, säger Helene Karlberg, införandeansvarig vid Rikspolisstyrelsen till Polistidningen.

När det blir Roslagspolisens tur att få ANPR-kameror (Automatic Number Plate Recognition) kommer sannolikt alla målade utryckningsbilar stå först på tur.