Annons
Vidare till norrteljetidning.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Polisen vill ha fler poliser

Norrtäljepolisen ser ett stort behov att utöka utryckningen i Norrtälje med minst en patrull.

Patrik Gustafsson, skyddsombud för utryckningen vid Norrtäljepolisen, har lämnat in en begäran hos Arbetsmiljöverket där han kräver att utryckningen i Norrtälje utökas med minst en patrull.

Då skulle Roslagens polismästardistrikt kunna ha minst fyra patruller i tjänst dygnet runt och på så vis skulle arbetsmiljön förbättras för poliserna vid utryckningen i Norrtälje, menar Gustafsson.

– Det känns otryggt med bara en bil men om man får ”en bil i ryggen” som vi säger skulle vi göra ett bättre jobb, säger han och fortsätter:

– Det är tufft för två gubbar att åka till ett lägenhetsbråk där en person kanske blir frihetsberövad och den andra samt vittnen ska förhöras.

Patrik Gustafsson ser också problem vid trafikolyckor där en polis måste dirigera trafik medan den andre springer runt själv och försöker ta reda på vad som har hänt.

– Det sätter stor press på personalen och inledningsarbetet blir sämre, säger Patrik Gustafsson.

Basstationerna Norrtälje och Täby delar i dag på tre bilar, vilket ofta innebär en bil i Norrtälje och två i Täby.

– Norrtälje är stort och utgör en tredjedel av ytan i Stockholms län, säger Patrik Gustafsson.

Polismästaren i Roslagen, Carolina Björnsdotter-Paaskivi, skulle önska fler poliser i yttre tjänst men hon ser inga möjligheter att öka bemanningen i Norrtälje. Hela Stockholms län är reglerat för att uppfylla kravet för minimumbemanning.

– Det är inte aktuellt flytta resurser från andra delar av länet för att öka bemanningen i Norrtälje, säger Carolina Björnsdotter-Paaskivi.

– Sedan är det inte bara fler uniformerade poliser och målade fordon som medför bättre arbetsmiljö.

Hon hänvisar till en specifik handlingsplan för Norrtälje kommun som togs fram för ett år sedan efter anmärkningar om brister i arbetsmiljön för poliser i yttre tjänst.

– Vi följer upp och håller oss till den planen där bland annat bättre planering, mer utbildning och handledning, fler utredare och rätt resurs på rätt plats förbättrar arbetsmiljön för alla, säger Carolina Björnsdotter-Paaskivi.