Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Polisen: ”Tänk dig att röka aceton”

DROGPLATS NORRTÄLJE Internetdrogerna eskalerar dramatiskt. I fjol fick nio ungdomar flytta från kommunen sedan polisen upptäckt att de var inne i ett allvarligt spicemissbruk.

Annons

Alkohol är fortfarande den vanligaste drogen bland unga i Norrtälje kommun. Men narkotikan knappar in och de senaste veckorna tycks missbruket ha eskalerat.

– Vi är riktigt oroade över den här utvecklingen, säger Lars Wallberg, närpolischef i Norrtälje.

Som NT berättade nyligen har polisen mött flera synbart drogpåverkade ungdomar ute på stan som uppträtt aggressivt mot sin omgivning. Efteråt har de haft minnesluckor.

Förra året gjorde polis och socialtjänst ett 30-tal hembesök och drogkontroller hos ungdomar i kommunen enligt Linköpingsmodellen.

Det resulterade i att socialtjänsten beslutade om nio omhändertaganden enligt LVU, lagen om vård av unga. Ungdomarna placerades på olika ungdomshem i landet.

– Nästan alla vi söker upp erkänner att de har rökt hasch eller cannabis. Det är endast i ytterst få fall som vi ligger fel i våra misstankar, säger närpolis Mia Logård som utreder ungdomsbrott.

Enligt polisen är det lätt för ungdomar att få tag i droger på alla orter i kommunen.

– Förr fanns en autobroms bland äldre missbrukare att sälja till ungdomar. Den spärren verkar ha försvunnit, säger Lars Wallberg.

Nätdrogerna som brukar kallas spice är billigare än cannabis och svåra att spåra i urin. Dessutom är ruset kort. Röker man på efter skolan kan man vara som vanligt till middagen.

– Men spice är läskigt och väldigt opålitligt. Vi har haft flera fall i Norrtälje där ungdomarna har tuppat av eller blivit jättedåliga efter att ha rökt det. Tänk dig att röka aceton, säger Mia Logård.

Enligt polisen finns det bara en gemensam nämnare bland unga som sysslar med droger. Vanliga cigaretter.

– Det finns inte en enda unge som röker hasch som inte också röker cigaretter, säger Mia Logård som efterlyser tydliga och starka föräldrar som en viktig pusselbit för att få bort drogerna.

– Många är försiktiga och vill inte kränka sitt barn genom att tränga sig på. Men man måste ha regler och vara tydlig i sitt föräldraskap. Är man som förälder orolig så får man faktiskt gå in på ungarnas rum och snoka i deras tillhörigheter.

Hittills i år har polisen även haft många orossamtal kring barn under 15 år, främst flickor.

– När vi har kommit hem till dem som har barn i 12-13-årsåldern så har det gjort stor nytta. Det har verkligen väckt upp föräldrarna, säger Mia Logård och understryker att polisen inte är ute efter att sätta fast ungdomarna eller skuldbelägga deras föräldrar.

– Vår huvudprio är att rädda ungarna i god tid så de kan hamna på MiniMaria och får en chans att avbryta ett negativt mönster och kriminellt beteende.