Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Polisen protesterar mot dåliga villkor

Under onsdagen manifesterade polisen från Norrtälje sitt missnöje mot Rikspolisstyrelsen och polisens låga ingångslöner. Polisbilar stod parkerade på Stora torget och ett flertal polismän hade lämnat stationen för att deklarera sitt budskap till förbipasserande.

Annons

– Vi vill berätta för allmänheten om våra dåliga villkor, säger en polistjänsteman som inte vill gå ut med sitt namn och hänvisar till arbetsgivarens ”låga tak”.

Det har bubblat länge under ytan och när löneförhandlingarna mellan facket och arbetsgivarna strandade i förra veckan var måttet rågat. Polisfackets krav på att ingångslönen ska höjas från dryga 21 000 kronor till 25 000 kronor, fick alltså inget genomslag.

Flera lokala fackklubbar genomför nu tysta manifestationer runt om i Sverige för att uppmärksamma frågan och markera att man inte tiger längre.

Enligt Polisförbundets ordförande Lena Nitz är polistjänstemännens reaktioner fullt förståeliga. Hon stödjer aktionerna trots att de inte är initierade av polisförbundet initialt.

– Det är helt enkelt inte good enough. Poliserna är värda mer, skriver Lena Nitz i ett pressmeddelande.

På Polisförbundets hemsida frågar sig också medlemmarna ”vad är en polis värd?” och skriver att den låga lönen är ett hån mot hela poliskåren.