Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Polisen: Okunniga turister värre än lastbilschaufförer

Efter lördagens lastbilsolycka höjs rösterna för kraftåtgärder mot onyktra utländska förare. – Men det är inget stort problem längre, säger polisens trafikutredare Per Löhman.

Annons

Mejlboxen och kommentarsfälten hos Norrtelje Tidning har fyllts av upprörda röster efter trafikolyckan på E18 en kilometer söder om Roslagsstoppet i lördags.

En utländsk långtradare med en bulgarisk chaufför på väg söderut fick sladd på ekipaget. Bilen mejade ner 100 meter vajerräcke och for därefter ner i diket i motsatta körfältet.

Mötande bilar klarade sig från en frontalkrock med några sekunders marginal. Det blev i princip totalstopp i det norrgående körfältet under fyra timmar.

Chauffören greps av Norrortspolisen och anhölls senare  misstänkt för grovt rattfylleri. Under tisdagen ska häktningsförhandling hållas.

Trots påståenden om det motsatta konstaterar trafikutredare vid Roslagspolisen Per Löhman att numera är det mycket sällan som man påträffar onyktra yrkeschaufförer som kommer via Kapellskärs hamn.

– Det var ett problem förr. Men numera vet de vad som gäller. Problemet är betydligt större på sommaren när det kommer turister som inte känner till svenska regler, säger Per Löhman som även påpekar att kvaliteten på fordonen är bra.

– Förr kom de med hemska fordon. Men i dag är deras fordon väl så bra som de svenska, säger han.