Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Polisen lägger ner utredning om HVB-branden

Tre personer dog i Textes HVB-hem i höstas, men brandorsaken förblir en gåta. På tisdagen lades förundersökningen ner.

Annons

Branden i det putsade trähuset på Gransätersgatan startade natten mot den 27 augusti och hade ett mycket snabbt förlopp. Dessutom försenades släckningsarbetet av att räddningstjänsten samtidigt larmats ut på ett drunkningstillbud i Svanberga.

I huset bodde 13 personer med psykiska funktionshinder. Tre av de boende, två män och en kvinna, omkom i branden.

Polisen inledde tidigt en förundersökning om grov mordbrand, men i går lades utredningen ner.

– Vi kommer inte längre. Vi kommer inte fram till varför branden uppstod. Därför vet vi inte heller om branden var anlagd eller om det var en olyckshändelse, säger förundersökningsledare Jan-Erik Thölin vid Norrtäljepolisen.

Det enda man vet med säkerhet utifrån vittnesförhör, bilder och filmer från branden, är att den startade på balkongen som användes som rökruta, på husets norra sida. Polisens brandexperter har samtidigt kunnat utesluta både elfel och rökning som brandorsak.

– Det krävs mer än en tappad eller glömd cigarett för att orsaka den här brandutvecklingen, konstaterar Jan-Erik Thölin.