Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Polisen granskar APU

Efter uppgifter om att APU ägnar sig åt bevakning vill polisens rättsenhet att de poliser som är medlemmar ska förklara sig.

Annons

I samband med att en varg angrep en fårhage i Rialaområdet natten till den 3 augusti framkom det på APU:s, Anti poaching unit, hemsida att organisationen ”bevakar området” och att de ”kommer att ha rangers i området en tid framöver för att förhindra tjuvjakt på vargen.”

Med anledning av detta har rättsenheten på Stockholmspolisen skickat ut en begäran till de åtta poliser som är med i APU angående bevakningen.

– Förra året godkände jag att de är med i APU, men i det beslutet står det att de absolut inte får syssla med bevakning eller liknande polisiära uppgifter, säger polisens chefsjurist Jan Nyrén och fortsätter:

– Efter att vargen rev fåren framgår det på deras hemsida att de bevakar området. Därför har jag begärt att poliserna ska lämna in en redovisning om sin verksamhet eftersom det står bevakning och med tanke på det beslut vi tog förra året, säger han.

Senast den 31 augusti ska poliserna ha lämnat in redovisningen.

– Vi får avvakta vad de lämnar in för redovisning och utifrån den får vi ta ställning, säger Jan Nyrén.

Polisen har tidigare granskat APU. I slutet av förra året prövade rättsenheten på Stockholmspolisen APU som bisyssla för poliserna.

Den prövningen godkändes utifrån de underlag som poliserna lämnade in till rättsenheten.

Tomas Karlson, som är gruppchef vid Roslagspolisens narkotika- och spaningsrotel och medlem i APU sedan starten, är inte orolig för vad rättsenheten kan komma fram till.

– Det rör sig om kompletterande frågor, det är ingen ny utredning.

Formuleringen på hemsidan kallar han ”olycklig”.

– Det är ingen bevakning det handlar om, det här har blivit en storm i ett vattenglas. Vi välkomnar polisens frågor, säger Tomas Karlson.

Annons