Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Polisen flyttar soppkök för utsatta

Södermalmspolisen tvingar Gatans vänners soppkök att flytta till en otillgänglig bakgata efter nyår. – Det känns bedrövligt, säger ordföranden Nettan Göthlin.

Annons

Gatans vänner grundades av Nettan Göthlin, Kenneth Andersson och Conny Göthlin från Norrtälje. Det är en ideell organisation som ordnar soppkök för utsatta på Söder i Stockholm varannan lördag. I genomsnitt kommer 350 personer dit varje gång för att få mat, kläder och ett vänligt ord.

När organisationen skulle förnya sitt tillstånd hos polisen fick de nej. De hänvisas istället till Johan Helmich Romans park som ligger avsides mellan Högbergsgatan och Fatbursparken. Parken nås via trappor från bägge håll, något som innebär hinder för en del av Gatans vänners ”stammisar”.

– Det är flera som är rullstolsburna eller använder rollator, säger hon.

Polisen motiverar beslutet med att det är stökigt kring Björns trädgård. Polisen uppger till Södermalmsnytt att man fått in klagomål från boende som tycker att det är en otrygg plats.

– Polisen säger att det inte är vi som är problemet, men att det är lättare att flytta oss än att flytta krogarna. Men när vi läste i ordningslagen förstod vi det som att de bara kan neka oss om det är vi som orsakar ordningsproblemet. Vi kommer att överklaga beslutet.