Annons
Vidare till norrteljetidning.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Policyn borde tagits fram för flera år sedan

Lantbrukarnas organisation LRF och livsmedelskedjan Ica skall starta ett samarbete om svensk mat. Målet är att med gemensamma krafter få fler svenska varor i butikerna och öka försäljningen av svensk mat.

Detta besked kom i slutet av förra veckan. Det här är ytterligare ett exempel på hur aktuell frågan om matkvalitet och svensk mat har blivit. Även livsmedelsföretagen har börjat inse att de måste ta ett större ansvar för svensk mat och svensk landsbygd, allt för att inte riskera att tappa kunder och anseende.

Det här är mycket bra, om det ger konsumenterna en riktig chans att välja. Det är bara att hoppas att livsmedelsföretagen inte använder det ökade intresset till att höja priserna ytterligare på den svenska maten.

Ett annat exempel på det ökade intresset för matkvalitet och svensk mat är att den offentliga upphandlingen av mat satts i fokus. Här har inte minst Roslagsbrobonden Anette Gustawson spelat en stor roll, genom att peka på paradoxen att hon skulle bli polisanmäld om hon födde upp sina djur på samma sätt som de djur vars kött hennes barn serveras på skolan.

Nu tycks också, tyvärr alltför sent, Norrtälje kommun vara intresserad av att använda sig av miljökrav i sin upphandling av mat till skolor, äldreboenden och så vidare. Så skedde inte vid den matupphandling som kommunen i fjol gjorde tillsammans andra kommuner, trots att huvudregeln i Norrtälje kommuns inköpspolicy är att följa Miljöstyrningsrådets rekommendationer vid upphandlingar. Skälet till detta var att Moderaterna var ointresserade av att ställa den typen av krav och att de övriga partierna i den borgerliga majoriteten inte lyckades inte få Moderaterna att ändra sig.

Nu tycks dock framför allt Centerpartiet ha tappat tålamodet, och till sist verkligen satt hårt mot hårt gentemot Moderaterna. Nu skall, enligt Centerpartiets gruppledare Berit Jansson, en ny kostpolicy vara på väg att arbetas fram. Denna kommer att bygga på Miljöstyrningsrådets baskrav, och skall antas av fullmäktige i höst. Kostpolicyn skall sedan användas som grund för riktlinjerna i den kommunala verksamheten och för de kommunala upphandlingarna.

Det är bra att Centerpartiet äntligen fått Moderaterna att ge med sig när det gäller kostpolicy. Den stora frågan är varför man dröjt så länge med att sätta ner foten. En kostpolicy borde tagits fram för flera år sedan.

Men om en ny kostpolicy för kommunen antas i höst, får inte denna bli en hyllvärmare, utan måste verkligen följas till exempel vid upphandling av mat. Den får inte sidsteppas på samma sätt som inköpspolicyn har gjort.

Norrtälje kommun måste också se över sitt samarbete med andra kommuner när det gäller upphandlingar. Om kostpolicyn, och Miljöstyrningsrådets krav, skall kunna följas kan bara kommunen samarbeta med kommuner som ställer lika hårda krav.