Annons
Vidare till norrteljetidning.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Platt skatt inget för Centerväljare

Centerpartiet vill ha plattare skatt. Kravet på plattare skatt finns också med i förslaget till nytt idéprogram.

Hur mycket plattare skatten skall bli framgår dock inte, vare sig på partiets hemsida eller i idéprogrammet. Det är därför inte så konstigt att många tror att Centerpartiet vill ha platt skatt, det vill säga samma skattesats för alla, oavsett inkomst. En orsak till detta kan vara att Centerns Ungdomsförbund driver förslaget om platt skatt, och att partiledaren Annie Lööf skrev motioner om införandet av platt skatt när hon 2006 var nyvald riksdagsledamot.

Tanken med platt skatt är att göra skattesystemet enkelt. En enhetlig skattenivå skall ge mindre fusk och skatteplanering samtidigt som den lägre marginalskatten gör att människor arbetar mer.

Nackdelarna med den platta skatten är dock mycket större än fördelarna. Framför allt innebär platt skatt kraftigt ökade klyftor i samhället. Med samma skattesats för alla får höginkomsttagarna en mycket större skattesänkning än dem med låga inkomster.

Platt skatt innebär också kraftigt sänkta inkomster för stat, kommuner och landsting. Detta innebär att andra skatter måste höjas, vilket också drabbar många.

Det visas tydligt i rapporten ”Dags för enkla skatter”, som SNS konjunkturråd presenterade för några dagar sedan. I rapporten föreslås en platt skatt på 25 procent, och skattesänkningarna finansieras i huvudsak med återinförd fastighetsskatt och avskaffade avdrag för räntor, arbetsresor och privat pensionssparande. Att slopa dessa avdrag skulle dock få mycket stora konsekvenser för många, inte minst för dem med stora bostadslån och dem som bor på landsbygden och pendlar till jobbet.

SNS har också låtit göra en opinionsmätning om medborgarnas syn på skattesystemet. Den visar att en klar majoritet, 58 procent, tycker att dagens skattesystem är bra. Bara 18 procent vill ha en platt skatt på nivån 25 procent.

Intressant är att motståndet mot platt skatt är mycket stort bland centerpartistiska väljare. Hela 78 procent av dem vill behålla dagens skattesystem, och bara elva procent vill ha platt skatt. Det är en stor skillnad gentemot övriga alliansväljare, där ungefär 20 procentenheter färre vill behålla dagens skattesystem och ungefär dubbelt så stor andel vill ha platt skatt. Centerpartisterna är till och med större anhängare av dagens skattesystem än vad socialdemokrater och miljöpartister är.

Det här är inte så konstigt. De flesta av Centerpartiets väljare har ganska låga inkomster och har därför lite att vinna på platt skatt. Det förvånande är istället att det är just inom Centerpartiet som debatten om platt skatt är som störst. Något stöd bland partiets väljare har den platta skatten i varje fall inte.