Annons
Vidare till norrteljetidning.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Plast i havet hot mot människor och fisk

Östersjön är full av skräp och plast, så mycket som 40 kilo per kvadratkilometer. Giftig plast som fiskar och kanske i slutändan vi människor får i oss. Just nu pågår ett projekt där yrkesfiskare samlar in skräp som fastnar i näten.

Nedskräpning är ett av de allvarligare miljöproblemen i Östersjön och påverkar det marina livet negativt. Havs- och vattenmyndigheten (Hav), Håll Sverige Rent och Kimo Baltic Sea (Kommunernas internationella miljöorganisation) har startat projektet Fishing for Litter i Östersjön tillsammans med Fiskeområde Gotland och Sydkustens Fiskeområde.

Yrkesfiskare uppmuntras att samla in skräpet de får i sina nät i plastsäckar. Skräpet mäts, vägs och dokumenteras sedan i hamnarna. Syftet är att skapa förståelse för problemet med nedskräpningen, och ta reda på varifrån skräpet kommer.

Alla kommuner är inte inkluderade i projektet men ambitionen är att kommuner i samtliga länder runt Östersjön ska vidta gemensamma åtgärder.

– Det är ett försöksprojekt. Vi har fått positiv respons och fiskarna är intresserade, säger Björn Sjöberg, chef för Havs åtgärdsavdelning.

Mestadels består skräpet, som beräknas vara 40 kilo per kvadratkilometer, av plast. Plasten bryts egentligen inte ner utan slås sönder i mindre bitar. Hur lång tid det tar innan den bryts ner vet ingen än så länge, forskningen är för knapphändig.

– Plast har ökat de senaste 50 åren och halten av de små plastpartiklarna kommer öka med stor sannolikhet. De blir så små att de tas upp av djur. Vi vet inte än vad de små partiklarna har för effekt ute till havs, säger Sjöberg.

Forskning tyder på att miljögifter kan fastna på små ytor på plastbitarna. När de tas upp av djur finns risken att de förs med upp i näringskedjan och tillslut når tallriken. Livsmedelsverket rekommenderar endast 2-3 portioner Östersjöfisk per år för fertila kvinnor, på grund av gifterna som finns i fisken.

Hav undersöker nu varifrån skräpet kommer; mycket flyter hit från andra länder, och nästan 75 procent kommer från land.

Projektet som pågår till mars 2013 kan dessvärre inte leda till att allt skräp försvinner. Om två år ska man sätta upp gemensamma mål för Europa med krav på åtgärder för havsområden. Exempel på åtgärder är kampanjer och bättre skräpomhändertagning i hamnar.

– Man kan inte plocka upp allt. Men jag tror på att utveckla folks förståelse för att det är ett problem, säger Björn Sjöberg.