Annons
Vidare till norrteljetidning.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Pilotens tidigare chef ger ut bok om helikopterrånet

Han var ”helikopterpilotens” chef och vän.Nu har Samuel Brissman skrivit en thriller om det spektakulära rånet.En fiktiv berättelse där piloten är skyldig.

”Helikopterpiloten” Alexander Eriksson dömdes mot sitt nekande till åtta års fängelse för rånet mot värdedepån i Västberga 2009. Han hävdar fortfarande sin oskuld och lämnade nyligen in en resningsansökan till Högsta domstolen.

Nu ger hans tidigare chef och vän Samuel Brissman ut boken Helikopterrånet – Inifrån. Där skriver Brissman i jagform om hur piloten Albin Erlander dras in i rånet och sätter sig bakom helikopterns spakar.

– Jag är intresserad av psykologin bakom, vad som kan driva en människa att gå från fredagsmys till helikopterrån, om vem som helst kan hamna där, säger Samuel Brissman.

Vid tidpunkten för rånet var Samuel Brissman vd för vindkraftföretaget Kraftö, där Alexander Eriksson arbetade som konsult.

Samuel Brissman förstod snabbt av beskrivningarna i media att det var Alexander Eriksson som gripits.

– Jag blev chockad, jag tyckte att det var helt horribelt.

Han hade svårt att ta till sig att hans kollega var misstänkt för rånet.

– Det stämde inte, det fanns ett glapp. Han hade sambo, jättefina barn, villa, bra inkomster, han var duktig och kompetent, jag förstod inte vad som skulle kunna få honom att göra det.

Efter en tid började han läsa in sig på förundersökningen och skrev så småningom boken, som blandar fakta och fantasi. I hans berättelse är familjefadern Albin Erlander skyldig.

Samtidigt säger han att han inte tar ställning i skuldfrågan.

– Det är en fiktiv berättelse, där jag hittar ett psykologiskt motiv till det han gör.

– Under rätt förutsättningar kan kanske vem som helst drivas dit, säger han och nämner hot som en möjlig förklaring.

Samuel Brissman beskriver Alexander Eriksson som en god vän. Men han ser inget moraliskt problem med att måla ut honom som skyldig i sin bok.

– Nej, kanske för att jag är hans vän. Han hävdar att han är oskyldig, men man måste kunna leka med tanken och måla upp en bild. Jag tror på att man måste kunna debattera allt.

Tror du inte att det kan uppfattas som ett hugg i ryggen?– Nej, det är inte menat så.

Har du berättat för honom att du skrivit boken?– Nej, men jag har berättat det för folk i hans omgivning.

Varför har du inte berättat det för honom själv?– Jag kanske är orolig för att han ska bli arg och ledsen. Jag vill inte såra honom.

Tror du inte att det kan ses som ett svek?– Nej, tvärtom. Jag är alltid hans vän.