Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Piloten talar ut om olyckan i Mellingeholm

I fredags var statens haverikommission och inspekterade planet som körde över och förbi landningsbanan i torsdags.

Annons

Olyckan inträffade i torsdags strax efter klockan 17 när piloten och hans flygelev övade att landa för att sedan lyfta igen.

– I samband med pådraget stannade motorn på relativt låg höjd och vi landade rakt fram. Tyvärr hann vi inte få stopp i medlutet innan banan tog slut, säger piloten till NT.

Planet, ett tvåsitsigt skolflygplan från SAS flygklubb, rullade cirka 40 meter förbi den asfalterade landningsbanan ut i ett vassområde.

Piloten och flygeleven klarade sig oskadda. Planet fick inte heller några stora skador men ett landningsställ ska ha slitits loss när planet körde ut i vassen.

Statens haverikommission utreder olyckan och var i fredags ute och inspekterade planet.

Karl-Ivar Karlsson, styrelseordförande i Mellingeholm flygplats ab, vill inte föregå utredningen men säger att piloten är erfaren och gjorde det han kunde.

– Funkar inte motorn i det läget är man i stort sett chanslös och i slutändan handlar det om att rädda liv och i sådana lägen är planet inte en prioritet, säger Karl-Ivar Karlsson.

Orsaken till varför motorn stannade är inte klarlagt.

– Att flyga fascinerar, går allt rätt, går det bra. Har du tur och är vaksam så kan du minska utfallet av en missbedömning eller ett misstag, säger piloten till NT.