Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Piloten dömd till sju års fängelse

Domen har fallit för det spektakulära helikopterrånet för Roslagspiloten. Han får sju års fängelse, det högsta straffet för samtliga åtalade.
- Orättvist, säger pilotens pappa till Norrtelje Tidning.

Annons

Piloten från Roslagen och Safa Kadhum som erkänt att han varit inne i värdedepån får de högsta utdömda straffen, sju års fängelse vardera, av de åtalade som fälldes vid Södertörns tingsrätt på torsdagen.

Sammanlagt döms sju personer för inblandning i rånet. Två personer döms för grovt rån till fängelse i sju år. Fyra personer döms för medhjälp till grovt rån till fängelse mellan två och fem år. Slutligen har en person dömts för skyddande av brottsling till ett års fängelse. Åtalet mot tre personer ogillas.

- Det känns så jäkla orättvist. Den här domen har ingen koppling alls till verkligheten. De verkar bara vilja döma någon, säger pilotens pappa.

Han hade strax efter klockan 11 bara hunnit ögna igenom domen som hastigast, men han tycker att det är konstigt att den person som har pekats ut som den som planerat och varit hjärnan bakom rånet döms till ett kortare straff än hans son.

- Han som ska ha initierat rånet får tre års fängelse. Min son får sju år. Det verkar som om ingen bryr sig om sanningen, säger han. Men det är bara att överklaga.

Förutom fängelsestraffen ska de dömda männen också betala enorma summor i skadestånd. Till Roslagens Helikopterflyg AB i Görla, varifrån rånhelikoptern stals, ska sex av de dömda männen gemnensamt och solidariskt betala 374 820  kronor. Till G4S Cash Solutions som äger värde depån som rånades ska de betala 9 465 345 kronor i skadestånd.

Rånarna ska också betala skadestånd till all personal som fanns i värdedepån då rånet begicks. Skadståndsebeloppen ligger mellan 10 000 kronor och 45 000 kronor per brottsoffer.

Fem av de dömda männen ska stanna i häktet tills domen vinner laga kraft. Endast Roslagspiloten kan komma att vara fortsatt belagd med restriktioner, det vill säga att han inte får läsa tidningar, se på tv eller ta emot besök.

Läs mer i fredagens Norrtelje Tidning.