Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Pias hund Pi räddad från pitbullhund 

Det höll på att sluta riktigt illa. Men ett rådigt ingripande och snabba reflexer räddade livet på hunden Pi.

Annons

Pia Degermark och hennes hund Pi går dagligen flera promenader i centrala Norrtälje. Så gjorde de även i tisdags. De promenerade Tullportsgatan västerut när Pia plötsligt fick se några ungdomar tillsammans med två pitbullhundar.

– Jag såg hur deras hundar gläfste och morrade mot min hund så jag stannade vid husväggen och väntade på att ungdomarna skulle gå vidare.

Helt plötsligt tappade flickan som höll i en av hundarna greppet om kopplet och pitbullen gjorde ett utfall mot Pias hund som rycktes upp i mattes famn. En affärsinnehavare som uppfattat situationen drog snabbt in Pia och hunden i sin butik.

– Allt gick så fort och jag blev jätterädd. Efteråt kände jag bara hur adrenalinet pumpade, säger Pia Degermark som inte fick någon ursäkt av ungdomarna.

– De förstod säkert att de gjort fel och tyckte det var pinsamt. Jag tycker att man ska utrusta sin hund med munkorg om man inte är säker på att man orkar hålla den. Varför inte åldersgräns när man har en kamphund?

I dag finns inga krav på något ”körkort” för innehav av hundar. Det är också svårt att införa sådana krav enligt Hans Rosenberg, presstalesman på Svenska Kennelklubben. Han tycker dock att alla hundägare bör gå kurser.

– Tyvärr är det så att de människor som är i mest behov av att gå kurserna inte är intresserade av det.

Han vänder sig också mot begreppet ”kamphund”.

– Kamphund är en hund som i historiskt perspektiv används för sådana ändamål. De hundar som i dag benämns som kamphundar är till 99 procent olika blandraser, säger Hans Rosenberg som menar att alla hundar kan bli farliga med fel uppfostran.– Ansvaret vilar tungt på hundägarna.

Om det inkommer en anmälan om en aggressiv eller farlig hund till polisen kan de efter utredning avgöra vilken åtgärd som ska vidtas. Vanligast är att hundar beläggs med koppel- eller munkorgsföreläggande. I vissa fall kan hunden också omplaceras eller avlivas.

– Vi använder oss först av de milda verktygen för att ge ägarna en chans. Men jag kan tycka att det inte ska behöva gå så långt som till ett föreläggande, ägarna borde själva förstå vilket ansvar de har, säger Pernilla Markström, gruppchef för yttre djurgruppen i Stockholms län.

Under åren 2010 och 2013 har det varit 15 fall av olika förelägganden i Roslagens polismästardistrikt. Pia Degermark och Pi är fortfarande skärrade efter tisdagens händelse, men de kommer inte sluta med de dagliga promenaderna.

– Nej. Vi ska komma i håg att det finns väldigt många jättebra hundägare i Norrtälje.