Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Peter Gerdman är mer ansvarig för migrationspolitiken än jag

Annons

Peter Gerdmans konspirationsteorier i hans debattinlägg går inte att möta med sakargument. Nu gör han mig till och med personligen ansvarig för den migrationspolitik som förts under senare år.

Anmäl text- och faktafel

Jag var statssekreterare för flykting- och invandrarfrågor från oktober 1991 till januari 1993. Då kom jag in som ledamot i riksdagen. Det är ett kvarts sekel sedan dess!

Sveriges migrationspolitik ändrades när riksdagen i december 1996 ställde sig bakom regeringens förslag till ny utlänningslag. Det var den socialdemokratiska regering som tillträdde efter valet 1994 som lade fram det förslag som vann riksdagens stöd med hjälp av Moderaterna och Centern.

Jag var i riksdagens debatt den 5 december 1996 den främste motståndaren till den nya migrationspolitiken. Peter Gerdman kan fråga den då ansvarige ministern Pierre Schori (S). Han uppskattade inte min hårda kritik mot förslaget. Och jag har allt sedan dess varit starkt kritisk till den politik som förts, även sedan jag lämnade riksdagen 1998.

Sedan valet 1994 har Sverige haft åtta ministrar ansvariga för migrationsfrågor. Leif Blomberg (S) (1994-1996), Pierre Schori (S) (1996-1999), Maj-Inger Klingvall (S) (1999-2002), Jan O Karlsson (S) (2002-2003), Barbro Holmberg (S) (2003-2006), Tobias Billström (M) (2006-2014), Morgan Johansson (S) (2014-2017) och Heléne Fritzon (S) (2017- ). Således socialdemokrater och moderater.

Det är förmodligen bara Peter Gerdman som på allvar tror att jag de senaste 18 åren fjärrstyrt dessa migrationsministrar från min stuga på Gräddö. Jag tror till och med att om Peter Gerdman frågade dem om mig, så skulle svaret nog bli ”Lennart, vem då?”.

Däremot tror jag att Peter Gerdman kanske mer än en gång röstat på något av dessa två partier till riksdagen. Då är han betydligt mer ansvarig för den politik som förts än jag. Därav kanske hans ilska?

Lennart Rohdin (L)

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel