Annons
Vidare till norrteljetidning.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Per Lodenius bör sopa sin egen trappa

Svenskläraren och centerpartisten Per Lodenius är en av Norrtälje kommuns mest inflytelserika politiker. Han är bland mycket annat ledamot av kommunfullmäktige sedan 1994, riksdagsledamot sedan 2006 och ledamot av kulturutskottet och civilutskottet.

Därtill är han ordförande i Bygdegårdarnas Riksförbund, som har samlat 1433 bygdegårdar och cirka 250 000 ”engagerade lokala medlemmar” i sin organisation. Det är i den rollen han nyligen har spridit artikeln ”Hela landet ska ha möjlighet att delta i kulturlivet”, och den är en lovsång över bygdegårdarnas betydelse.

Per Lodenius skriver att ”vi säger till kommuner och regioner – låt oss i dialog tillsammans utveckla den regionala och lokala kulturverksamheten. Var modiga och ge oss i uppdrag att se till att kulturen kan spridas i hela samhället. Att såväl barn, unga som vuxna ges möjlighet till både eget skapande som arrangerande av konst- och kulturarrangemang. Vi i Bygdegårdarnas Riksförbund kommer att arbeta för att allmänna samlingslokaler ska finnas anslutna till oss i landets alla kommuner och ser med spänning fram emot att bli ännu fler medlemmar.”

Jag är beredd att ge Per Lodenius riksförbund ett uppdrag som bör ligga honom varmt om hjärtat. Bygdegårdarnas Riksförbund kan hjälpa de engagerade människor i vår kommun Norrtälje som kämpar för att på för dem rimliga villkor få ta över Singö skola och hembygdsgården på Björkö. Då får även de förutsättningar att leva upp till Bygdegårdarnas Riksförbunds mål ”att ingå i arbetet att utveckla kulturen i sin kommun”.

Här får alltså Per Lodenius chansen att sopa sin egen trappa!

Jerker Persson, Björkö

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel