Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Pensionärerna får tjäna mer

Pensionärer ska kunna tjäna mer pengar och ändå få bostadstillägg. Syftet är att fler ska arbeta längre, enligt regeringen. Men PRO är inte lika positiva.

Annons

Pensionärer som arbetar ska kunna tjäna 24 000 kronor om året utan att det påverkar det bostadstillägg, som betalas till pensionärer med låg inkomst.

Det vill säga att de ska kunna tjäna pengar, utan att bidraget för boendekostnaden sänks.

Syftet med fribeloppet är att få fler att arbeta efter pensionen, enligt regeringen.

PRO tycker att fribeloppet är bra i avseendet att det kan vara positivt för pensionärer med låg inkomst och extrajobb.

– Som det är idag, när bostadstillägget minskar om de tjänar pengar, tappar många lusten att arbeta, säger Curt Persson.

Men att det skulle leda till regeringens förhoppning om att få den stora massan pensionärer att arbeta, tror inte PRO.

– Beloppet är för litet för att uppmuntra äldre att jobba. De som har en bättre pension, påverkas ju dessutom inte av fribeloppet, säger Curt Persson.

Men enligt socialförsäkringsminister Ulf Kristersson är 24 000 kronor tillräckligt.

– Regeringen har gjort den bedömningen. Man ska också komma ihåg att det inte handlar om att stimulera till att arbeta hel- eller deltid, utan snarare då och då, men utan att det påverkar bostadstillägget, säger han.

Norrtäljepensionärerna Gunnel och Rune Aronsson, 78 respektive 90 år, är kritiska till fribeloppets syfte – att få äldre att arbeta längre.

– Ju fler pensionärer som arbetar, desto färre jobb finns det åt ungdomarna, säger Rune Aronsson.

– De som är pigga och vill arbeta ska få göra det, men annars ska man få gå i pension och slippa jobba vid 65-årsålder, säger Gunnel Aronsson.

Fribeloppet föreslås träda i kraft 1 januari 2014 och beräknas kosta 16 miljoner kronor för första året, och därefter 30 miljoner kronor varje år.