Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Pelle Pia fick sparken för sin läggning

Kvinnligheten fick ett högt pris. När företagsledningen fick kännedom om Pelle Pia Hedbergs transvestism fick hen betala med sin hälsa och anställning. – Jag är inte utklädd, det är så här jag är, säger Hedberg som bor på Gräddö.

Annons

Redan i barnaår provade han sin systers baddräkt.

– Jag kände att det här var bra, det är så här jag ska ha det, det är rätt identifikation för mig, berättar Pelle Pia Hedberg.

När hen senare träffade sin fru var Hedberg uppriktig från första början, och hon – till hans lättnad – förstående. Hedberg fortsatte så att bära damunderkläder, väl dolda under ett maskulint skal.

– Vi ser inga transvestiter på gatorna, för man är rädd om vänner och bekanta. Framför allt är man rädd att bli av med jobbet, det var precis vad som hände mig, säger Hedberg och berättar om det stora steget ut.

Året är 2001. Under en långkörning upp genom Sydeuropa är Hedberg ensam i bilen och för första gången Pia i offentligheten. Dessa trevande steg ska senare bli till en vana under lediga stunder. Samtidigt tar karriären fart; inom ett par år är Hedberg Sverigechef för ett försäkringsbolag. Det är också vid denna tidpunkt som rykten börja cirkulera, rykten som snart når ända upp i företagsledningen.

Hedberg kallas in till samtal med vd och blir varskodd: ”Är det så att det här på något sätt kommer fram i samband med arbetet så kommer bolaget att vidta åtgärder”. Det naturliga svaret blir att prestera ännu bättre.

– Jag ville visa att en transvestit minsann kunde klara av det här bra.

Det håller ett tag, sedan läggs Hedberg in på sjukhus med blödande magsår. Utbrändhet och sjukskrivning följer.

Bolaget omorganiserar och väl tillbaka väntar en tjänst isolerad från omvärlden. Diskrimineringsombudsmannen uppmuntrar till anmälan men varnar också för den uppmärksamhet som fallet kan komma att skapa. I stället gör Hedberg och bolaget upp i enrum.

– Jag mådde fruktansvärt dåligt, jag började ifrågasätta vad jag var för en individ som ställt till med allt det här.

Det har nu gått några år sedan petningen. Pia ingår nu i Hedbergs folkbokförda namn och vännerna säger Pelle-Pia eller Pia-Pelle.

– Men namnet är egentligen inte viktigt, det viktigaste är att jag får leva och uttrycka mig som kvinna.

Under sin resa mot öppenhet har Pelle Pia kommit att se världen med andra ögon:

– Vi har våra könsroller, mannen är överdådig kvinnan. I sällskap som jag umgåtts med i 50 år, där jag nu är en av kvinnorna, har jag upplevt hur man plötsligt kan överrösta mig och börja prata om något annat. Det är så självklart i samhället men jag som levt som man, fast nu lever som kvinna, ser de här skillnaderna väldigt tydligt.

Pelle Pia Hedberg medverkar i dokumentären ”Transan och jag” som sänds söndag 30 mars kl. 15.03 i P1.

Transvestism i radio

Pelle Pia Hedberg medverkar i dokumentären ”Transan och jag” som sänds söndag 30 mars kl. 15.03 i P1.

Transvestism innebär ett starkt behov av att klä sig i ett annat köns kläder och attribut, i detta ligger en önskan att få uttrycka en del av sin personlighet som inte enbart kan rymmas inom det biologiska könets ramar. Transvestism är oavhängig sexualiteten.

Källa: RFSL.