Annons
Vidare till norrteljetidning.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

”Pekar ut mig som en lögnare”

Centerpartister anklagar Berit Jansson och andra förtroendevalda för att mörka budgetprocessen.

Turerna kring hur Centerpartiet gick med på att sänka skatten och förhandla fram pengar till skolan är ifrågasatta av flera centerpartister. Efter att Robert Johansson i protest hoppat av uppdraget som Centerns ledamot i barn- och skolnämnden har Häverö-Singö centeravdelning bett om ett medlemsmöte för att diskutera skattesänkning i förhållande till kvalitet i skolan. Mötet sker på onsdag.

– Vi har sagt att vi inte ska sänka skatten om inte verksamheterna kan garanteras. Sedan får vi höra att Robert Johansson hoppat av för att skolan inte får tillräckligt med pengar. Då måste vi reda ut vad som hänt, säger Gunnar Marstorp, ordförande i föreningen.

Robert Johansson som fortfarande är vice ordförande i Norrtäljekretsen anklagar dessutom Berit Jansson för att ljuga när hon presenterade att skolan får 16 miljoner kronor och inte 30 miljoner som diskuterats av bland annat Robert Johansson.

– Berit pekar ut mig som lögnare och det kan jag inte acceptera, säger han. Er reporter ställde frågan vad som hände med 30 miljoner kronor och då svarar Berit att hon inte fått något sådant underlag av mig.

Robert Johansson har visat NT ett protokoll från ett möte mellan (S), (FP) och (C) den 6 augusti som undertecknats av barn- och skolnämndens andre vice ordförande Olle Jansson (S). I protokollet finns en sammanställning av vad skolsatsningarna skulle kosta. Där har Olle Jansson skrivit:

”Jag utgick från skattesänkningen på 20 miljoner samt den besparing som är inlagd på sidan 13 i VP:n på 11,3 miljoner för 2014. Sammanlagt runt 30 miljoner.”

– Berit gick ifrån det mötet men fick protokollet skickat till sig, säger Johansson.

Också kretsordförande Håkan Stolt är frågande till turerna.

– Vi måste rensa ut vad som är sanning. Det som beslutas måste gälla. Det kan gå åt det hållet att partiet spricker. Då får någon stiga åt sidan.

Berit Jansson säger till NT att hon inte fått något faktaunderlag om att skolan ska få 30 miljoner kronor.

Robert Johansson hävdar att du tagit del av protokollet som Olle Jansson undertecknat. Där finns en uträkning om 30 miljoner kronor. Din kommentar?

– Dels är skolans budget uppräknad med 3,8 procent från föregående budget, så mycket har ingen annan nämnd fått. Det innebär 28 miljoner extra.

Till det kommer de fem miljoner som man får efter tillskottet på 16 miljoner, minus ett effektiviseringskrav på 11 miljoner. Alltså totalt 33 miljoner kronor.

Berit Jansson tillbakavisar uppgiften att hon sagt att Robert Johansson ljugit.

– Jag har aldrig sagt att Robert har ljugit. Jag har sagt att jag har tolkat det som att vi skulle se till att skolan skulle få de pengar de behöver. Det har jag gått på i mina förhandlingar.

Nu hamnar Berit Jansson i fokus på medlemsmötet.

– Om man röstar mot förslaget om skattesänkning så sänker man de sex personer som var med i budgetförhandlingen och förtroendemannagruppen på ett bräde. Vad har man för parti då, undrar hon.