Annons
Vidare till norrteljetidning.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

PCB kvar på Rodengymnasiet trots sanering – skolan måste saneras inom tio år

Efter en sanering av det skadliga ämnet PCB som utfördes på Rodengymnasiet lämnades en del svåråtkomliga fogar kvar. Nu får skolan tio år på sig att slutföra saneringen.

Det var efter en sanering i början av året som man upptäckte att en del fogar var svåråtkomliga och därför lämnades kvar. De PCB-haltiga fogarna sitter inomhus och är skyddade från regn, vilket är en av faktorerna till att sanering kan vänta. Den andra skälet är att de sitter svåråtkomliga vilket gör att man gör bedömningen att de kan sitta kvar fram till rivning eller ombyggnation.

Fastighetsägaren får 10 år på sig att utföra sanering, alltså fram till år 2027. Vid renovering eller rivning måste man försäkra sig om att fogarna kommer att tas omhand på rätt sätt. Det framkommer av ett föreläggande från Bygg- och miljönämnden.

Fakta: PCB – gift som är skadligt för människor och miljö

► PCB är giftigt och långlivat och innebär särskilda risker för både människans hälsa och miljön. PCB är därför ett miljö- och hälsoskadligt ämne som bland annat visat sig kunna påverka immunförsvar, fortplantning och cancerutveckling.

► PCB användes i byggprodukter, bland annat i fogmassor, under åren 1956–1973. PCB har också använts som isolering och kylmedel i kondensatorer och transformatorer, golvmassor, färg, självkopierande papper med mera.

► Användningen av PCB förbjöds år 1973, men ämnet finns fortfarande kvar i miljön på grund av dess långa nedbrytningstid.

► Människor får främst i sig PCB via mat. I miljön har PCB även visat sig vara mycket giftigt för däggdjur och fåglar. Särskilt utsatta är arter som står högt upp i näringskedjor som sälar och fiskätande fåglar.

Källa: Miljödepartementet