Annons
Vidare till norrteljetidning.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Passa på att vara lite digitalt frånvarande i sommar

Nu har många tid till sommarläsning. Det senaste läsåret har jag läst flera riktigt bra böcker. Tara Westovers ”Allt jag fått lära mig” är en av dem. Det är en biografi som beskriver hur Tara, som dotter till ett mormonpar i USA, inte gick i skolan som barn eftersom utbildning ansågs strida mot föräldrarnas tro.

En annan bok som lämnat avtryck är filosofen Jonna Bornemarks bok ”Det omätbaras renässans”. Jonna Bornemark utgår från N Cusanus som levde på 1400-talet och som skiljde mellan kunskapsbegreppen ratio, det mätbara, och intellectus, det omätbara. Jonna Bornemark menar att vår samtid har värdesatt det mätbara på det omätbaras bekostnad. Det är en av förklaringarna till att Gudstro ibland betraktas som irrationellt. Hur ska man kunna mäta effekten av Guds existens?

Jonna Bornemark skriver om 1990-talets ”förpappringstrend”, regler och riktlinjer skrivs i olika dokument i syfte att kontrollera och dokumentera verksamheten. Trenden är ett utslag av NPM, New Public Management, som blev inne i mätandets kölvatten, men som orsakat etisk stress då det grundläggande uppdraget inte alltid på ett enkelt sätt kan låta sig mätas. Hjärnan kan inte heller enbart fokusera på det som kan prickas av i manualer.

Vi människor behöver också få tänka fritt utanför boxen. Hur mäter man till exempel värdet empati i skolan, sjukvården, Svenska kyrkan, polisen? I dag behövs tillit mellan medarbetarnas yrkeskompetens och en spelplan som markerar de yttre ramarna och undviker detaljstyrning.

Jag hade tänkt att skriva något om kunskapsbegreppen ”ratio” och ”intellectus” för flera månader sedan. Sedan kom covid-19. Emellertid är corona ett ypperligt exempel. Nu finns inga uttömmande manualer att tillgå. Det otänkbara, det ännu omätbara är ett faktum.

I sommar kommer vi alla att förändras i hur vi tänker och i hur vi mår. Nu behöver vi ge varandra tid att reflektera över det vi är med om. För att orka behöver vi uthållighet och medmänsklighet. Vi kan fundera över vad i våra egna liv som ger oss energi.

En sak som jag har funderat på är ”digital närvaro”. Det finns stora möjligheter. Riskerna är också stora. Digitala möten och skrollande i sociala medier gör något med våra hjärnor. Något händer med vår kognitiva förståelse.

Läkaren Anders Hansen har påtalat detta. Jag, som närmar mig fyrtio år, förstår vad han menar. Jag har levt både före och efter digitaliseringen och förstår värdet av att låta mina ögon också vila i en god bok.

En bok som jag ofta läser är Bibeln, det är inte bara en ”yrkesskada” jag har, utan också ett uttryck för mitt språkliga intresse. Bibeln består av många olika böcker och nyanserna finns som i alla böcker mellan raderna. Den innehåller poesi, två olika skapelseberättelser (inte bara en!) sånger, ordspråk och evangelium som betyder glädjebudskap.

Det är ett privilegium att leva med tillgång till böcker och öppna bibliotek. Att tidigt lägga grunden för att tycka om böcker och kunskap är viktigt.

I dag har jag ärvt min mormors bokhylla och hennes poetiska litteratur och jag minns fortfarande hur min far brukade peka på Nationalencyklopedin när jag som barn undrade över något ords betydelse. Min mamma läste för mig en stund varje kväll. Allt sammantaget är en stor gåva.

I sommar går det inte att göra några längre resor i fysisk bemärkelse, men möjligheten att läsa finns kvar. Passa på att vara lite digitalt frånvarande och unna din hjärna att inte ständigt serveras med intryck och bilder som någon annan skapat. Låt dina ögon läsa en god bok och ge din fantasi en möjlighet att vakna till liv. Som glädjen att skriva, uttryckt i nobelpristagaren Wislawa Szymborskas diktrad ”Vart springer det skrivna rådjuret genom den skrivna skogen?” är glädjen att läsa.

Tara Westover lärde sig inte att läsa i skolan men blev forskare som vuxen och hon är en klassisk ”american dream” men också något av en svensk Pippi Långstrump.

Med tillönskan om en fin sommar och i glädje och bön över Roslagen

Mika Wallander, kyrkoherde i församlingarna i Roslagens östra pastorat

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel