Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Partitaktik bakom kraven på majoritetsval

Förre socialdemokratiske statsministern Ingvar Carlsson tycker att Sverige borde byta valsystem. Det skriver han i en nyutkommen bok.

Annons

Enligt Ingvar Carlsson har vi nämligen fått ett nytt politiskt landskap, där blockpolitiken är strikt. Då tycker han att den logiska konsekvensen är att införa ett valsystem som bygger på majoritetsval, det vill säga det system som finns i bland annat Storbritannien, och som innebär att varje valkrets bara utser en enda representant.

Man får lätt uppfattningen att detta är en ny insikt från Ingvar Carlssons sida, och att det nya landskap han pratar om har formats i och med att de borgerliga partierna för tio år sedan bildade den så kallade Alliansen. Men så är det inte, även om Ingvar Carlsson kanske vill få det att framstå på det viset. Kraven på majoritetsval är nämligen ett mycket gammalt krav från socialdemokraternas sida, som bland annat Ingvar Carlsson förde fram långt innan Alliansen bildades.

Socialdemokraternas traditionella argument för majoritetsval är att det skulle göra det lättare att skapa starka regeringar. Det stämmer, men känns mest som ett skenargument. Istället vill Socialdemokraterna ha majoritetsval eftersom det skulle gynna de stora partierna, framför allt Socialdemokraterna. Av samma anledning vill en del moderater också ha majoritetsval.

Det finns dock många tunga argument mot majoritetsval, vilket är anledningen till att detta inte införts i Sverige, trots Socialdemokraternas krav. Bland annat gör majoritetsval att väljarna blir sämre representerade både åsiktsmässigt och geografiskt: grovt sett skulle södra Sverige få borgerliga representanter medan norra Sverige skulle få socialdemokratiska. En sådan klyvning skulle vara mycket olycklig.

Internationell sett är också valdeltagandet lägre i länder med majoritetsval, liksom andelen kvinnor i de valda församlingarna. Och även om Sverige inte har haft majoritetsval, har problemet med svaga regeringar hittills inte varit så stort.

Även Ingvar Carlssons tal om strikt blockpolitik bygger också på partitaktik. Det är nämligen i första hand Socialdemokraterna som vinner på regeringssamarbete över blockgränsen, eftersom det skulle innebära att Socialdemokraterna får behålla regeringsmakten.

Det finns stora nackdelar med blockpolitiken, till exempel ryckighet och bristande långsiktighet. Men om blockpolitik är den enda chansen att slippa ett evigt socialdemokratiskt regeringsinnehav, då är detta ett pris som är värt att betala.

Ingvar Carlsson är en mycket erfaren politiker. Som äldre statsman skulle man kunna tro att han stod över partitaktiken. Men så är det uppenbarligen inte. Uppenbarligen grundar han fortfarande sitt tänkande på vad som är bäst för socialdemokratin, och inte på vad som bäst för demokratin.