Annons
Vidare till norrteljetidning.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Partierna måste tala om hur EU ska bli ”smalare”

I morgon är det en månad kvar till valet till EU-parlamentet. Men trots att EU-parlamentet har stor makt i dag, och valet därför har stor betydelse för väljarna, så är valtemperaturen mycket låg.

Ett exempel är att det i morgon är första dagen som partierna får sätta upp sina valaffischer, enligt den uppgörelse partierna gjort. Detta brukar vara en viktig dag i det ”vanliga” valet, där partierna tävlar om att få så bra och centrala platser som möjligt för sina affischer. Så lär det knappast bli i morgon. Det är till och med så att de flesta partier ännu inte har presenterat sina valaffischer till EU-valet.

Det blir därför spännande att se om det sätts upp några valaffischer här i Norrtälje kommun i morgon. Mycket talar för att det inte gör det.

I går presenterade i alla fall Centerpartiet sina valaffischer. Och det är tydligt att Centerpartiet tänker försöka vinna röster genom EU-kritik. ”EU ska göra färre saker. Men göra dem mycket bättre”, står det till exempel på en av valaffischerna. ”Säg nej till euron”, står det på en annan.

Centerpartiet är inte ensamt om att ha ett mer EU-kritiskt budskap detta EU-val. Eurokrisen, och EU-ledarnas åtgärder för att lösa denna kris, har gjort att många väljare blivit mer skeptiska till EU-samarbetet än de var tidigare. Det här har påverkat partierna som nu nästan alla menar att EU skall bli ”smalare men vassare”.

Tyvärr ger partierna sällan exempel på vilka frågor man inte tycker att EU-parlamentet skall ägna sig åt. Istället säger man nästan alltid, som Centerpartiet gör på sina valaffischer, att EU skall göra ”färre saker”.

Dessutom har partiernas EU-parlamentariker sällan arbetat för att EU skall bli ”smalare”. Det är till exempel sällan någon svensk EU-parlamentariker röstar emot ett förslag i parlamentet, bara för att han eller hon tycker att denna fråga inte har i EU-parlamentet att göra, utan bör skötas av EU-medlemsländer. Det tycks vara alltför lätt att man som EU-parlamentariker börjar följa EU-parlamentets tradition att göra uttalanden om mängder av frågor, som EU inte har någon beslutanderätt om.

Det är därför viktigt att väljarna i detta val ställer krav på att partierna inte bara säger att man vill att EU skall göra ”färre saker”, utan att partierna redovisar vilka frågor de tycker att EU skall strunta i och hur deras EU-parlamentariker kommer att arbeta för att detta skall uppnås.

En av de saker som EU-parlamentet definitivt inte beslutar om är euron. Det är därför lite konstigt att Centerpartiet har budskapet ”nej till euron” på sina valaffischer.

Förklaringen är troligen att Centerpartiet vill påminna väljarna om att partiet, till skillnad mot flera andra partier, hela tiden varit emot att Sverige inför euro. Centerpartiet hoppas i så fall på att att detta budskap skall öka väljarnas förtroende för partiet, och därmed chansen till fler röster.