Annons
Vidare till norrteljetidning.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Paris åter i toppen

Frankrikes huvudstad är världens mest populära - åtminstone
enligt landets egna siffror. Besökarna är fler än på tio år.

London gick nyligen ut i media och påstod att den brittiske huvudstaden är världens mest populära - och att gått man om Paris som världens mest besökta stad. I Paris var man inte imponerad. Myndigheter där sade att det beror på hur man räknar, 29 miljoner besökte storparis under 2012 medan "bara" 27,6 miljoner besökte storlondon - trots att det är tio gånger större.

Nu publicerar Frankrike också nya siffror för 2013. Sammanlagt kom 32,3 miljoner dit, om man ser till hotellbokningarna. Av dem var 15,5 utländska besökare, vilket betyder att antalet gått upp med 8,2 procent jämfört med förra året. Främst är det britter som reser dit, följt av amerikaner, tyskar, italienare och kineser. Fransmän längtar däremot inte till sin huvudstad - besökarantalet för dem sjönk med 7,5 procent.

Frostig ton

Sammantaget var det ett "exceptionellt år" för fransk turism, enligt Frankrikes turistorganisation. Besökarantalet är enligt dem högre än på 10 år.

I år var också första gången som kinesiska turister var i majoritet från Asien, i stället för japaner.

Tonen mellan franska och brittiska turistmyndigheter har under våren varit något frostig. I Frankrike har man sagt att "London marknadsför sig själv aggressivt, ofta på ett sätt som går bortom sanningen", skriver The Telegraph.