Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Pappas gamla kläder blev hundens säng

Elever i nian på Bålbroskolan i Rimbo har tillverkat nya kläder, möbler och prylar med hjälp av återvunna material. Detta för att motverka slit- och slängtänkandet.

Annons

Pappas två skjortor blev en hundbädd, gamla elkablar en korg. Sedan i höstas har lektionerna på trä- och syslöjd och bild präglats av att tänka på återvinning och vad som går att återanvända för att tillverka nya saker, så kallad re-make.

– Vi vill lära eleverna att ta ansvar för miljön så att det inte bara blir slit och släng, säger träslöjdsläraren Eva Blomberg.

Alla elever fick i uppdrag att tänka ut en idé kring hur redan existerande material kan bli något nytt. Just nu hänger elevernas kreationer till beskådan i bildsalen.

En vacker klänning med blå långkjol och vit överdel, en papperskorg av tidningspapper och necessärer av gamla tyger.

Anna Carlsson i 9B gick hem till farmor och fick användning för hennes gamla handdukar från 50-talet. Av de olika tygerna sydde hon ett förkläde.

– Jag gjorde det som jag kände att jag kunde lägga min personliga touch på.

Hennes klasskompis Albin Ulvebring inspirerades av Lady Gaga och tillverkade en frackinspirerad skjorta av vitt jeanstyg med en utsmyckning som består av svartmålade kapsyler och tvinnande sopsäckar.

– Det var roligt att använda lite udda saker. Jag skulle vilja fortsätta göra kläder, säger han.