Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Pålitlig och trevlig underhållning

Arto PaasilinnaPå spaning efter farfarÖversättning: Camilla FrostellBrombergs förlag

Annons

ROMAN. Arto Paasilinna är ett fenomen. Han verkar ha en outsinlig och unik fantasi, som gör att han år efter år kan leverera den ena underhållande skrönan efter den andra.

Ibland tar orken och intresset slut efter några kapitel som i förra årets bok ”De oanständiga profeterna i Tibet”. Ibland blir det en oavbruten läsfest som i ”Kollektivt självmord”. I hemlandet Finland tycks han ha delat landet i två hälfter, en del avskyr hans skildring av det finska kärva kynnet, en del älskar hans lakoniska humor.

I Sverige har han en stadig läsekrets. Nu kommer den tjugofemte boken som översatts till svenska. Det är pålitlig Paasalinnaunderhållning  och några timmars roande avkoppling.

Letitia Väisänen är en härsklysten, tillknäppt och krävande kvinna. När hennes man skinnfabrikören Verneri återigen söker friheten och rymmer hemifrån får hon nog och tvingar barnbarnet Aakusti att söka rätt på honom, kosta vad det kosta vill.

Hans farfar har noggrant sopat igen alla spår efter sig och ytterst motvilligt ger Aakusti sig iväg. Han letar sig fram till den urgamla minkfarmaren Hermani, vars enda stora intresse, förutom brännvinet, är att konstruera ett eget flygplan och med hjälp av det hittar de så småningom farfar, som återigen rymmer. I den fortsatta jakten finner farfar och barnbarn varandra i frihetens och de märkliga sammanträffandenas äventyr.

Annons