Annons
Vidare till norrteljetidning.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

På Jamaica i Bonds fotspår

Jamaica är mer än bara vackra stränder och reggae - här föddes
flera av Ian Flemings mest kända böcker om agent 007. För den som
vill följa i Bonds fotspår finns en hel del att hämta.

Här, på en av Karibiens största öar, hade Fleming sin tillflyktsort och det var också hit han gång efter gång sände Bond på uppdrag. I bland annat Dr No, The Man With the Golden Gun och Live and Let Die figurerar ön. Också flera 007-filmer har spelats in på Jamaica, enligt The New York Times.

Flemings Jamaica- liksom Bonds- var en plats full av exotism, skönhet och samtidigt tillräckligt orört för att skapa en fantasifull miljö för farliga äventyr. För den som vill uppleva agentlivet finns till exempel Dunns River Fall på norra sidan av ön, känt från bland annat den första filmen Dr No.

Flynn förälskad

Redan i början av 1950-talet satte dock skådespelaren Erroll Flynn Jamaica på kartan för filmfantaster. Flynn förälskade sig i ön efter att hans lustjakt spolats i land på Jamaicas nordkust 1946. Enligt en legend ska skådespelaren ha släppt en krokodil lös på gatorna i staden Port Antonio på nordostkusten, skriver The Telegraph.

Svenska researrangörer som Ving och Fritidsresor arrangerar charterresor till Jamaica.