Annons
Vidare till norrteljetidning.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Övervakningskameror kan göra Norrtälje tryggare

Norrtälje ska vara en kommun där alla ska känna sig trygga, oavsett tid på dygnet. Enligt Sveriges kommuner och landsting och Myndigheten för samhällsskydd och beredskap ligger kommunen i riskzonen med hela 11 våldsbrott per 1 000 invånare varje år.

Anmäl text- och faktafel

Det är oacceptabelt att cirka 750 våldsbrott anmäls i kommunen varje år och att polisen inte har de resurser som krävs för att klara upp anmälningarna. Det är därför dags att Norrtälje kommun inför trygghetskameror på platser där risken för kriminell verksamhet i nuläget är hög.

De som påverkas mest är de som inte alltid kan försvara sig själva, det är de äldre och de yngre som ses som ”enkla mål” av de kriminella gängen. Att försvara dessa medborgare ifrån våldsbrott och rån är en av statens kärnuppgifter och det faktum att vi i nuläget har allt för få lokala poliser belyser behovet av nya lösningar.

Ungdomar och äldre undviker i dag aktivt platser som Norrtälje busstation och pendlarparkeringar för att inte utsättas för brott. Kameror på platser som dessa hade inte bara fångat kriminella på film och assisterat polisen i sin verksamhet utan även avskräckt kriminella från andra viktiga samlingsplatser och på så sätt gjort kommunen betydligt tryggare.

Många hänvisar till viktiga principer som rörelsefrihet och integritet i denna debatt. Men att installera poliskameror som kontrolleras av behöriga tjänstemän utifall att brott begås är i praktiken nästan detsamma som om en väktare eller till och med polis skulle ha stått och övervakat platsen. Det är därför fullständigt ologiskt att argumentera mot trygghetskameror genom att anspela på människors frihet. Kommuninvånarna i Norrtälje är inte fria ifall de riskerar att bli trakasserade eller rånade varje gång de tar bussen till jobbet eller skolan.

En installation av övervakningskameror vid busstationerna i Rimbo, Hallstavik och Norrtälje skulle göra det lättare att upptäcka brott och avskräcka dem som planerade att göra dessa. I nuläget tar kommunen hjälp av ordningsvakter för att öka tryggheten, men trots att detta är en positiv förändring kan inte rättssamhället ständigt förlita sig på att outsourca skydd och rättsväsende till privata företag. I slutändan måste det vara polisen som står mellan brottslingen och offret för att förebygga alla former av kriminalitet.

Trygghetskameror är inte bara till för att upptäcka rån och narkotikahandel. De skapar en trygghetskänsla dygnet runt, alla dagar om året. Polis och väktare kan inte vara överallt på en och samma gång men med detta hjälpmedel kommer brottslingar i kommunen definitivt att känna att så vore fallet.

Albin Viktorsson, ordförande MUF Roslagen

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel