Annons
Vidare till norrteljetidning.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Över 75 000 lediga tider för antikroppstest – Här kan kommuninvånarna testa sig

I region Stockholm finns det nu flera lediga tider att testas för covid-19. Den 21 juli fanns det även 75 000 tider för att göra ett antikroppstest.
– Det viktigaste är att man gör ett PCR-test om man känner sig sjuk, säger Elda Sparrelid, chefsläkare i Region Stockholm.

Norrtäljebor som vill testa sig får boka en tid på vårdguiden 1177. Beroende på vilka lediga tider som finns kan man bli testad i Norrtälje eller någon annanstans i regionen.

– I Norrtälje och Hallstavik är det Karolinska Universitetslaboratoriet som driver provtagningen. Vi på Tiohundra gör endast PCR-tester för en medicinsk bedömning, för patienter som behöver läggas in för vård, säger Susanne Bergenbrant Glas, chefsläkare på Norrtälje Sjukhus.

Vill man veta om man haft covid-19 kan man genomföra ett antikroppstest. Om man misstänker man har corona eller upplever symptom, ska man istället boka ett PCR-test.

– För att testa sig för antikroppar tar man ett blodprov. För att se om man har corona gör man ett PCR-test. Man får då ett provtagningspaket hemskickat eller bokar en tid till en mobil provtagningsstation. Man åker dit med egen bil och tar provet på plats, säger Susanne Bergenbrant Glas.

I dagsläget finns ingen provtagningsstation för PCR i Norrtälje. Den närmaste är vid Opus Bilprovning i Vallentuna.

– Det är helt kostnadsfritt att göra testerna. Men det viktigaste är att man gör ett PCR-test om man känner sig sjuk. Det hjälper oss att identifiera smittsamma personer och bryta smittkedjor, säger Elda Sparrelid, chefsläkare i Region Stockholm.

Fakta - två olika tester

►Ett antikroppstest får endast göras om man varit symtomfri i över två veckor. För att göra ett test bokar man tid via 1177 Vårdguiden.

► Om man upplever symtom som stämmer för Covid-19 ska man göra ett PCR-test. Här kan du läsa mer om hur du ska gå till väga för att boka ett sådant test!