Annons
Vidare till norrteljetidning.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Otrygg anställning ger otrygg ersättning vid sjukskrivning

Glappet som Rebecca Trennefält har hamnat i är väl känt hos försäkringskassan. Det har till och med uppmärksammats i en utredning från juni i år.

Läs mer om Rebecca som inte får sjukpenning på grund av en timanställning.

Utredningen är gjord av Inspektionen för socialförsäkringen, och den konstaterar att personer med tidsbegränsad anställning i regel får färre dagar med sjukpenning, och att de även nekas sjukpenning i högre grad än personer med tillsvidareanställning.

Orsaken är att fast anställda förväntas återgå till sitt vanliga jobb efter sjukskrivningen, och då måste de ju klara av just det jobbet.

Timanställda däremot betraktas som arbetslösa, och då finns det plötsligt fler tänkbara jobb.

– Om Rebecca hade haft ett fast arbete så hade vi haft en arbetsgivare att jobba med. Nu har vi inte det, och då anser vi att Rebecka är arbetslös och ska bedömas mot normalt förekommande arbeten, säger Cecilia Udin, nationell försäkringssamordnare på försäkringskassan.

Men utredningen landar mest i slutsatsen att det här behöver utredas mer. Tills vidare är det de vanliga reglerna som gäller.

– Jag förstår Rebeccas situation absolut. Hon har möjlighet att anmäla till försäkringskassan igen när hon ska opereras, och sedan har hon har alltid möjlighet att överklaga alla beslut, säger Cecilia Udin.