Annons
Vidare till norrteljetidning.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Osäkert om ny båtlinje

Pengar finns för att starta en nord-sydlig båtlinje i Stockholms skärgård 2014, ett länge önskat krav från C i landstinget. Men det är oklart om linjen blir av redan i år.

I valrörelsen 2010 ville Centerpartiet att en tvärgående båtlinje, från norr till söder, skulle upprättas.

Allianspartierna har i en skrivelse till trafiknämnden förordat att båtlinjen ska genomföras. Nio miljoner kronor finns avsatta i budgeten för projektet.

Anders Lindström, vd för Waxholmsbolaget, har i media sagt att linjen inte blir av, för att den ingick i den sjötrafikupphandling som havererade i fjol.

Men det stämmer inte, enligt skärgårdslandstingsrådet Gustav Hemming (C).

– Linjen är en del av en budgetöverenskommelse som inte är samordnad med sjötrafikupphandlingen. Det här är ett politiskt fattat beslut. Sjötrafikupphandlingen komplicerar genomförandet, men det ändrar inte det politiska uppdraget.

Om linjen kan starta redan i år, är ännu osäkert.

– Jag hoppas det. Vi vill inte se det som bara en turistsatsning. I C hoppas vi att vi ska ha en nord-sydlig axel hela året i framtiden. Därför vill vi att linjen ska bli en succé. Det är viktigt att besöksföretag och boende får snabba besked om när linjen sätts i drift, så de kan planera, säger Hemming.