Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Osäkerheten drabbar barnen i Närtuna skola

Närtuna skola var en av de tio små skolor som Norrtälje kommuns skolförvaltning ville lägga ner hösten 2012. Men skolan räddades, framför allt på grund av att Centerpartiet motsatte sig alla nedläggningar.

Annons

Nu kommer Närtuna skola ändå att stängas. Hur länge är oklart. Orsaken är att lärarna på skolan sagt upp sig, och att skolförvaltningen inte lyckats hitta några nya lärare.

Det är lätt att förstå att många föräldrar i Närtuna blir konspiratoriska och tror att skolförvaltningen inte har letat speciellt länge efter nya lärare, utan är ganska nöjd med att skolan inte öppnas. Allt talar dock för att de har fel: politikerna har beslutat att skolan skall finnas kvar tills vidare, och det är mycket svårt att tro att kommunens tjänstemän på detta sätt öppet skulle motarbeta politikernas beslut.

Trots detta är det naturligt att se ett samband mellan nedläggningshotet och problemen att hitta lärare: det blir svårare att hitta lärare till en skola som skolförvaltningen och det största partiet i kommunen vill lägga ner. Till detta kommer att nedläggningshotet har fått många föräldrar att flytta sina barn från Närtuna skola: till hösten har bara tio barn valt att gå på Närtuna skola; förut gick ett 20-tal barn på skolan, som har elever från förskoleklass till tredje klass. Många föräldrar verkar tycka att det är bättre för barnen att börja på en skola som finnas kvar, än en som troligen läggs ner.

Det här visar hur olyckligt det är att utredningen om skolornas framtid inte är klar. Beslutet om denna utredning, som blev resultatet av all turbulens efter skolförvaltningens nedläggningsförslag, fattades hösten 2013, men ännu är inte utredningen igång. Den har inte ens fått några direktiv.

Det är skandal att det tagit så lång tid. Den stora osäkerhet detta innebär drabbar nu bland annat eleverna på Närtuna skola.

Samtidigt är det mycket oroande att inga lärare som vill undervisa på Närtuna skola. Närtuna är ingen avfolkningsbygd, tvärtom ligger Närtuna mycket nära Arlanda och därmed ett av Sveriges mest expansiva områden. Pendlingsmöjligheterna till Stockholm och Uppsala är goda, även om de givetvis kunde vara bättre. Det borde därför finnas många som skulle vilja jobba som lärare där.

Men så är det inte. Uppenbarligen har den ”lärarbrist” som många varnat för nu kommit, vilket gör att utbildade lågstadielärare kan välja och vraka mellan jobben. Och då tycks en liten nedläggningshotad skola hamna långt ner på listan.

Denna lärarbrist lär komma att öka de närmaste åren. Det gör att det lär bli svårare och svårare att rekrytera lärare till skolorna. Då gäller det för Norrtäljes skolförvaltning och skolpolitiker att se till att skapa så bra förutsättningar för lärarna att kommunen kan konkurrera om de lärare som finns. I annat fall lär det bli fler skolor som får stängas på grund av lärarbrist.