Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Oro för stora barngrupper

För stora fritidsgrupper oroar var tredje förälder. Även i Norrtälje ökar trycket på fritidshemmen.

Annons

– Vi får anpassa oss efter utvecklingen, säger Eva Mattsson, fritidsledare.

Föräldrar är överlag nöjda med fritids. Men så många som var tredje förälder oroar sig över för stora barngrupper. Det visar en rapport som Skolverket har gjort.

På fem år har barngruppernas storlek i fritidshem ökat med sju barn per grupp. Nu går det i genomsnitt 40 elever per grupp. Norrtälje kommun ligger ungefär precis vid medelsnittet.

På Svanbergaskolan är man nöjd med sin fritidsverksamhet. Men man är också medveten om problematiken med att barngrupper blir allt större.

– På tio år har antalet barn på fritids mer än fördubblats här, säger Peter Carlhem, fritidsledare på skolan.

– Jag kan märka generellt att barn är lite mer oroliga i dag än förr, det blir lite rörigare, säger Eva Mattson.

Svanbergaskolan har mellan 23-38 barn i varje fritidsgrupp. De har fyra grupper med sammanlagt 11 personer i personalen. Fritidsledarna tycker att de hinner med varje barn, men att det ibland kan vara stressigt.

– Vi försöker sitta ner och prata med varje barn någon gång under dagen, det är viktigt med den sociala biten, säger Peter Carlhem.

Något de upplever som annorlunda i dag jämfört med förr är att det är fler barn som behöver extra stöd och uppmärksamhet.

– Många barn får stöd av extraresurser i skolan. Men när skoldagen är slut är det på vårt ansvar, då önskar man att man hade mer tid.

– Vi känner att det skulle behövas en extraresurs till de behoven även på fritids, säger Eva Mattsson.

Frågan om stora barngrupper är något som socialdemokraterna vill lyfta fram.

– Det är allvarligt att så många föräldrar är oroad över stora grupper, vi behöver lyfta frågan här för att se hur det ser ut i kommunen, säger oppositionsrådet Ulrika Falk (S).

Göran Pettersson (M), ordförande i barn- och skolnämnden menar att man ska titta närmare på hur det är.

– Fritids har en viktig roll i Norrtälje kommun. Det är en del av vårt uppföljningsområde som vi kommer att titta på, säger han.