Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Orimligt att vattenkraftsägare ska bedömas enligt gamla normer

Annons

Efter vår artikel om hur den politiska viljan att värna småskalig vattenkraft inte efterlevs kände Minoo Akhtarzand och Mats Wallin sig tvingade att svara. Det talas om rättssäkerhet och arbetsprocesser i sexårscykler. Att man inte har tagit hänsyn till den helt nya lagstiftning som finns och de nya politiska direktiv som finns i den är tydligt.

Anmäl text- och faktafel

För oss är det självklart att när lagstiftningen ändras är det också självklart att normer och riktlinjer ska ändras, även om det inte råkar ligga inom nuvarande tidsplan.

Det är särskilt viktigt med tanke på just rättssäkerheten. Det är helt orimligt att vattenkraftsägare ska bedömas enligt gamla normer bara för att myndigheter inte behagar uppdatera sina regler. Att försöka sig på tricket att hänvisa till regeringen om besluten blir felaktiga är inget annat än ett sätt att undfly ansvar.

Faktum är att Sverige under lång tid har behandlat den småskaliga vattenkraften och alla dess nyttor, allt ifrån kulturmiljö till energiproduktion, styvmoderligt. När andra länder bygger ut förnybar energi vill svenska myndigheter riva ut, trots att EU-reglerna som styr det hela är desamma. Det behöver bli ett slut på att Sverige ska spela Bror duktig i EU och genomföra saker i överkant.

I EU:s ramvattendirektiv finns gott om möjligheter till undantag för samhällsviktiga verksamheter så som vattenkraft. Trots det utnyttjar vi de möjligheterna långt mycket mindre än andra länder. Vi binder ris på egen rygg helt i onödan.

Det är dags att ta ett krafttag och värna den småskaliga vattenkraften. Det borde även landshövdingen och vattenvårdsdirektören kunna inse.

Rickard Nordin (C), energipolitisk talesperson

Per Lodenius (C), riksdagsledamot

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel
Annons