Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ordet Kultur är inget oproblematiskt begrepp

Annons

Mats Wilzén argumenterar vältaligt i Norrtelje Tidning för nödvändigheten av ett fritt kulturliv. Jag har inget att invända mot detta. Tvärtom stödjer jag det helt och det finns ingen anledning att ta det en gång till.

Anmäl text- och faktafel

Politikerna borde avhålla sig från att styra kulturlivet men jag tvivlar inte på att Ebba Busch Thor önskar en ”försvenskning”. Om citatet ”Mångkultur som politiskt projekt måste stoppas”, är korrekt, så talar tillägget ... som politiskt projekt … för detta.

Men jag uppfattar att hennes uttalande i huvudsak har en annan innebörd, eller det kan i alla fall ha det. Skälet är att Ebba Busch Thor inte definierar ordet kultur, liksom att de flesta igångsatta debatter sällan börjar med att man definierar begreppen!

Den gamla nötta tolkningen att kultur betyder odling leder inte långt, även om den är sann.

Ordet används ofta synonymt med konst, vilket det inte är. Det förra begreppet är överordnat, det senare underordnat. Vanligare är att ordet står för hela den skapande verksamheten i samhället, ”kultursektorn.” Men allt liv lever i en kultur och då kommer begreppet att ligga närmare vad som benämns som miljö. Inom medicinen och biologin talar vi om bakteriekultur och, här kommer ordet igen, bakterieodling. Kultur som miljö således.

Jag förstod Ebba Busch Thors uttalande som att ”parallellsamhällen skall vi inte ha.” Om det var det hon menade så anser jag inte heller att vi skall ha det. Och vad innebär det? Ungefär gruppvis gemenskap med etnisk bakgrund och med från hemlandet medförda värderingar (på gott och ont, allt från en härlig matkultur till ”hederskulturen”) där den svenska kulturen är sekundär.

Jag avstår från att öppna dammluckan ”svenska värderingar.” De finns naturligtvis, men många är inte unikt eller speciellt svenska, utan kan delas av majoriteten i de flesta I-länder. Det tillägget har man glömt.

Det bästa är väl att fråga Ebba Busch Thor själv och be henne förklara sig.

Leif Klitze, Norrtälje

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel