Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Oppositionen stoppar reform för ungdomarna

Regeringen har sedan 2006 sett till att 250 000 fler har ett arbete att gå till. Trots den kraftigaste finanskrisen sedan 1930-talet har arbetslösheten kunnat hållas tillbaka vilket inte minst bekräftas av Eurostats senaste siffror som visar att Sverige har högst sysselsättningsgrad i hela EU.

Annons

Det saknas däremot inte utmaningar, varav en berör våra unga. Att underlätta övergången från utbildning till arbetsmarknad har varit prioriterat för Alliansen varför reformer såsom sänkt arbetsgivaravgift och restaurangmoms genomförts. Båda dessa syftar till att sänka trösklar och möjliggöra för ungdomar att få in en första fot vilket ger värdefull arbetserfarenhet.

I slutet av maj ämnade regeringen utveckla reformen med sänkta arbetsgivaravgifter och fokusera den till de yngsta. Efter att inledningsvis verkat mer generellt för ungdomar vill regeringen nu i allt högre grad rikta satsningen mot dem som har svårast att få jobb. Det här för att undvika att det efter skolåren uppstår perioder av arbetslöshet och utanförskap. Socialdemokraterna gjorde däremot gemensam sak med Miljöpartiet, Vänsterpartiet och Sverigedemokraterna och röstade emot förändringen.

För Norrtäljes arbetsgivare innebär oppositionens tidigare förslag 92 miljoner kronor i högre anställningskostnader. För kommunens unga innebär det 298 förlorade heltidstjänster.

Det är siffror som på ett tydligt sätt åskådliggör hur oppositionens politik med millimeterprecision slår ut de jobb som för många utgör vägen in i arbetslivet. Nu motsätter man sig ännu en reform, varför frågan oppositionen måste svara på är hur högre anställningskostnader ska underlätta för de unga och samtidigt minska risken för både utanförskap och arbetslöshet.

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel