Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Varför ska man nu …rösta på Miljöpartiet?

Annons

En mycket viktig del i den svenska klimatpolitiken har varit att sänka koldioxidutsläppen. Den här politiken har varit mycket lyckad. De svenska koldioxidutsläppen har minskat kraftigt de senaste 25 åren.

Men nu tycks trenden ha brutits. Enligt SCB-statistik som kom i måndags ökade koldioxidutsläppen det andra kvartalet i år med 1,6 procent jämfört med samma kvartal i fjol. Detta är andra kvartalet i rad som utsläppen ökar.

Den här ökningen visar att S-MP-regeringens miljöpolitik inte är effektiv. Trots att regeringen hävdar att klimatpolitiken är mycket viktig och skryter om att man gör den "största miljö- och klimatbudgeten i Sveriges historia" så visar statistiken något helt annat. Uppenbarligen är inte S-MP-regeringens klimatpolitik lika effektiv som alliansregeringens.

SCB-siffrorna måste komma som en chock för många miljöpartister. Klimatfrågan är kanske den allra viktigaste frågan för Miljöpartiet. Partiets språkrör var också mycket kritiska mot alliansregeringens klimatpolitik, och hävdade att utsläppen av koldioxid i och för sig minskade, men alldeles för långsamt.

Koldioxidutsläppen ökar för andra kvartalet i rad. Mängder av miljöpartister borde därför kritisera klimatminister Isabella Lövin för att göra ett dåligt jobb. Men inget sådant händer. Varför? Har miljöpartisterna resignerat?

Nu sitter Miljöpartiet i regeringen och en miljöpartist är ansvarig minister för klimatfrågorna. Men nu minskar inte koldioxidutsläppen. Nu ökar de.

Det borde därför jäsa i Miljöpartiet. Mängder av miljöpartister borde besviket kritisera sina ministrar, och framför allt klimatminister Isabella Lövin, för att göra ett dåligt jobb. Vissa borde också ifrågasätta om Miljöpartiet skall sitta i regeringen.

Men ingenting sådant händer. Det tycks som om miljöpartisterna har resignerat efter vårens kaos, som ledde till att två ministrar tvingades att avgå. Det verkar som gräsrötterna känner att det räcker med att ha avsatt Åsa Romson som språkrör, och att det nya språkröret Isabella Lövin måste få tid på sig att visa resultat.

En annan anledning till den uteblivna kritiken är att det blivit mycket lägre i tak i partiet. I början av juni petades två av partiets riksdagsledamöter från sina uppdrag sedan de röstat emot regeringens linje i riksdagen: Carl Schlyter petades som ordförande i EU-nämnden och Valter Mutt petades som utrikespolitisk talesperson. Detta fick två andra riksdagsledamöter, Jabar Amin och Annika Lillemets, att lämna sina uppdrag i protest.

Dessa fyra menar att de står upp för partiets grundvärderingar och kongressbeslut. Trots detta har de fått hård kritik. Hanna Lidström, språkrör för partiets ungdomsförbund Grön ungdom, menar till och med att de fyra antingen måste rösta med partiet i riksdagen eller lämna riksdagen efter nästa val.

Miljöpartiet bildades av entusiaster, som brann för miljöfrågorna och ville att partiet skulle vara annorlunda än de etablerade partierna. De senaste tio åren har målet i stället varit att Miljöpartiet skall anses regeringsfähigt, och därmed få makt att genomföra sin politik. Detta har lyckats, och partiet sitter i dag i regeringen.

Frågan är dock om detta var värt priset. Miljöpartiets genomslag i regeringspolitiken är minimalt. På klimatområdet, partiets kanske viktigaste område, går det till och med åt fel håll. Vad finns det då för anledning att rösta på Miljöpartiet?

Läs mer: Lägre utsläpp inte bara tur med vädret

Mer läsning

Annons