Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Stäng inte fritidsgården innan ny lokal är klar

Innan politikerna fattar ett definitivt beslut om en flytt av fritidsgården från Brännäsgården och kulturskolan från Brännsskolan måste det finnas konkreta förslag med bra och lämpliga ersättnings­lokaler. Det får inte bli så att Brännäsgården stängs och ungdomarna ställs utan fritidsgård.

Annons

När Hammarby sjöstad byggdes i Stockholm trodde planerare och politiker att det främst skulle vara äldre som flyttade dit, eftersom de bedömde att lägenheterna var för dyra för barnfamiljer. Därför byggde man inte så många förskolor.

Det var ett stort misstag. Många fler barnfamiljer flyttade dit än man trodde. Bristen på förskoleplatser har därför varit ett mycket stort problem i den nya stadsdelen.

Detta har förhoppningsvis planerarna tänkt på när mängder av bostäder nu skall byggas i Norrtälje hamn. Och det finns också förskolelokaler inritade i de skisser som finns på hamnprojektets hemsida norrtaljehamn.se

Tanken är att Norrtälje hamn-området skall bli en del av Norrtäljes centrumkärna. Detta innebär att trafiken på Roslagsgatan måste minska kraftigt. Hur går detta går ihop med att mängder av föräldrar skall hämta och lämna sina barn vid en storförskola i Brännäsgården?

Detta bedömer dock kommunens barn- och utbildningskontor inte vara tillräckligt. Man har därför föreslagit att Brännäsgården byggs om till förskola, och att detta eventuellt också skall ske med kulturskolans lokaler i Brännässkolan. De nya lokalerna kan också ersätta en del av dagens förskolelokaler, där vissa är slitna och andra består av paviljonger.

Brännäsgården är i dag fritidsgård, och har så varit sedan 1964, det vill säga i över 50 år. Det är därför en minst sagt etablerad verksamhet som kommunen nu vill flytta.Det talar emot en flytt. Det skapar alltid problem att flytta en etablerad verksamhet och försöka bygga upp en ny någon annanstans.

Samma gäller för kulturskolan som i dag finns i Brännässkolan alldeles bredvid Brännäsgården. Det är också en mycket etablerad verksamhet, där en flytt innebär stora problem.

Men självklart går det att flytta både fritidsgården och kulturskolan. Det kräver dock att det finns bra och lämpliga lokaler att flytta till. Och än så länge finns det inte några sådana. Diskussioner förs om nya lokaler, men ingenting är klart.

Innan politikerna fattar ett definitivt beslut om en flytt av fritidsgården och kulturskolan måste det därför finnas konkreta förslag med bra och lämpliga ersättningslokaler. Det får inte bli så att Brännäsgården stängs och ungdomarna ställs utan fritidsgård. Visst kommer det att bo många småbarn i Norrtäljes hamnområde, vilket betyder att det behövs många förskoleplatser där, men det kommer också att bo många tonåringar där, som behöver en fritidsgård. Dessa får inte glömmas bort.

Frågan är också hur lämpligt det är att bygga en jättestor förskola i Brännäsgården och Brännässkolan, dit verksamhet skall flyttas från andra förskolelokaler. Upptagningsområdet kommer att bli stort, och många barn kommer därför att köras dit av föräldrarna med bil.

Tanken är att Norrtälje hamn-området skall bli en del av Norrtäljes centrumkärna. Detta innebär att trafiken på Roslagsgatan måste minska kraftigt, så att det blir lätt att gå mellan hamnen och dagens centrumkärna. Hur går detta går ihop med att mängder av föräldrar skall hämta och lämna sina barn vid en storförskola i Brännäsgården?

Här måste stadsplanerarna verkligen tänka till. Visst kan det vara effektivt för skolverksamheten med en stor förskola mitt i centrum, men är det verkligen bra ur trafikplanerarsynvinkel?

Mer läsning

Annons