Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Säkrare metod skulle innebära stora fördelar

Förra året sökte drygt 35 000 ensamkommande barn och ungdomar asyl i Sverige. Det är en mycket kraftig ökning från året innan, då drygt 7 000 ensamkommande sökte asyl.

Annons

Den stora ökningen har gjort det än viktigare att få reda på hur gamla de ensamkommande är. Är de över 18 år räknas de inte som barn, och har betydligt svårare att få asyl.

Ensamkommande under 18 har också speciella rättigheter under asylprocessen, som plats på boende med stöd, till exempel HVB-hem.

Det finns alltså stora vinster för de ensamkommande att hävda att de är under 18 år. Det finns därför anledning att tro att många ensamkommande ljuger om sin ålder.

Det här innebär att vuxna placeras tillsammans med barn. Det är inte bra för barnen. Det innebär också att flyktingmottagandet blir dyrare än det borde vara, och ett stort godtycke i asylprocessen.

Det vore därför bra om det enkelt gick att åldersbestämma de ensamkommande. Men det har hittills visat sig svårt att hitta en bra metod för detta. De metoder som använts har haft en ganska stor felmarginal och har därför dömts ut av läkarkåren.

I går kom dock nya besked från Socialstyrelsen. Myndigheten har gjort en granskning av vetenskapliga studier när det gäller åldersbestämning och kommit fram till att den bästa träffsäkerheten nås genom att undersöka knäleder med magnetkamera. Det ger en risk för att barnen misstas för vuxen på tre procent för pojkar och sju procent för flickor. Om även fotleden undersöks blir säkerheten ännu större. När händer och tänder röntgas blir felen 10-12 procent.

Det här gör att Socialstyrelsen tycker att det är lämpligt att genomföra en pilotstudie där den här metoden används.

Det är lite konstigt att det är en så stor skillnad i behandlingen mellan ensamkommande över och under 18 år. Ofta är det ju inte den fysiska åldern som avgör hur vuxen man är, utan den sociala mognaden.

Men eftersom barn och vuxna bör behandlas olika måste det finnas en gräns, och den har i lagen satts till 18 år. Och då gäller det att hitta metoder att upprätthålla lagen. Det går ju inte att lita på de uppgifter som de asylsökande ger, eftersom fördelarna för dem att registreras som under 18 år är så enormt stora.

Det är därför bra att Socialstyrelsen nu hittat en metod för att bestämma åldern som ger klart mindre fel än tidigare metoder. Nu är det bara att gå vidare med pilotstudien för att se om denna metod fungerar i praktiken, och sedan införa den så snart som möjligt.

Det skulle innebära stora fördelar. De ensamkommande barnen skulle slippa att bo med vuxna. De ensamkommande barnen skulle också slippa alla de rykten som i dag florerar om deras ålder och som skapar misstänksamhet. Och dessutom kan staten och kommunerna använda sina resurser på dem som har störst behov.

Mer läsning

Annons