Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Reidar Carlsson: Vilket parti blir bäst på "lag och ordning" i valrörelsen?

Annons

"Lag och ordning", "förbättrad integration" och "bättre välfärd". Detta tycks vara de områden som partierna vill debattera i höstens val. De tre områdena pekades ut som prioriterade i den valstrategi som Socialdemokraterna presenterade i veckan. Och de ingick också Moderaternas valstrategi som presenterades några dagar senare.

På fredagen inleddes Centerpartiets så kallade Kommundagar. Centermärkta kommunpolitiker från hela landet är samlade på Arlanda.

C-ledaren Annie Lööfs tal mottogs med stormande applåder på Centerpartiets kommundagar. Det är uppenbart att hon har ett massivt stöd i partiet, trots att partiets opinionssiffror sjunkit något den senaste tiden. Foto: Henrik Montgomery, TT.

Tal av partiledaren Annie Lööf inledde. Och kan man tänka sig: talet handlade om "lag och ordning", "förbättrad integration" och "vård". Detta är alltså även Centerpartiets prioriteringar i valrörelsen.

Det är kanske inte så konstigt att partierna är så rörande överens. Dödsskjutningarna och problemen inom polisen är ett av de stora problemen i Sverige just nu, liksom den höga arbetslösheten bland nyanlända. Samtidigt gör högkonjunkturen att arbetslöshet och ekonomi inte blir lika viktigt. Men det är ändå oroväckande att miljö- och klimatfrågan saknas. Miljön finns i och för sig med som ett av de prioriterade områdena i den valplattform som Centerpartiet presenterade på Kommundagarna, men klimatfrågan nämndes bara i förbigående i Annie Lööfs tal.

I stället presenterade hon flera konkreta förslag för att minska våldet och kriminaliteten. Hon pekade på hur Södertälje och New York har lyckats minska brottsligheten genom att ha en nolltolerans mot kriminalitet, till exempel mot småbrott. I dag har Riksåklagaren en riktlinje som säger att stölder under 60 kronor inte skall leda till någon åtgärd. Det gör att anmälningar om snatteri därför automatiskt läggs ner. Detta, menade Annie Lööf, ger helt fel signaler.

Här har hon självklart helt rätt. Även om polisens resurser i dag främst måste användas mot grövre brott, så blir det helt fel när signalen från samhället är att snatteri är tillåtet.

Annie Lööf presenterade också flera nyheter på vårdområdet. Bland annat vill Centerpartiet satsa på sjuksköterskorna, till exempel genom en examenspremie och genom att de skall få betalt när de specialutbildar sig, på samma sätt som läkarna redan får.

Annie Lööfs tal mottogs av dundrande applåder av Centers kommunpolitiker. Det är uppenbart att hon har ett massivt stöd.

Det är inte så konstigt. Väljarnas förtroende för Annie Lööf är stort, vilket är en viktig orsak till att Centerpartiets opinionssiffror ligger klart över valresultatet 2014. I och för sig har opinionsstödet sjunkit något efter valet av Ulf Kristersson till ny M-ledare och Moderaternas uppryckning. Men fortfarande är chansen god för att Centerpartiet skall göra ett bra val både till riksdagen och ute i kommunerna. Det finns därför goda skäl för Centerpartiets kommunpolitiker att tro på valframgångar, inte minst eftersom partiet har för vana att göra bra valrörelser.

Och detta motsägs inte av att Centerpartiet tänker satsa på samma områden i valet som Socialdemokraterna och Moderaterna. Det gäller ju för partierna att lägga fram bäst förslag, som väljarna tycker har störst trovärdighet. Och där har inte minst Socialdemokraterna fortfarande mycket att bevisa.

Mer läsning

Annons