Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Reidar Carlsson: Vilka fler drastiska åtgärder tänker S vidta innan valet?

Annons

Rikspolischefen Dan Eliasson fick sparken på onsdagen. Han blir i stället generaldirektör på MSB, Myndigheten för samhällsskydd och beredskap.

Det har stormat länge om Dan Eliasson. Polisens nya organisation har inte fungerat, färre och färre brott har klarats upp och i stora delar av Sverige finns bara polis på plats några timmar i veckan, i bästa fall. Flera oppositionspartier har därför krävt hans avgång. Trots det har Dan Eliasson fått sitta kvar.

Men nu får han gå.

Justitieminister Morgan Johansson presenterade på torsdagen den nya rikspolischefen: nuvarande Säpochefen Anders Thornberg. Han lär inte hinna förändra mycket innan valet. Det främsta syftet med polischefsbytet är dock att visa att Socialdemokraterna tar polisens problem på allvar. Foto: Claudio Bresciani, TT

I onsdags presenterade Socialdemokraterna sin valstrategi inför årets val. Tre områden pekas ut som "sakpolitiska prioriteringar": bättre välfärd, lag och ordning och snabbare integration. (Samma tre områden finns för övrigt också i den moderata valstrategi som presenterades på torsdagen.)

Att "lag och ordning" är ett av områdena är ganska oväntat: Socialdemokraterna brukar inte se "lag och ordning" som så viktigt. Men uppenbarligen har S-ledningen märkt den oro som finns bland medborgarna, och att de senaste årens dödsskjutningar och problem inom polisen har upprört många. Detta gäller inte minst dem som tvekar mellan Socialdemokraterna och Sverigedemokraterna.

Socialdemokraternas trovärdighet på detta område är dock svag. I det läget blev Dan Eliasson en klar belastning. Han har blivit en symbol för polisens misslyckande, och därmed också en symbol för S-MP-regeringens misslyckande. Så han fick gå. Partiets strategi var viktigare än partibrodern Dan Eliasson, och Polisen ansågs som viktigare än MSB, som nu får en chef med klart tveksamma meriter.

Dan Eliasson ersätts av Anders Thornberg, som i dag är chef för Säpo. Han kommer dock inte att kunna förändra så mycket fram till valet. Men Socialdemokraterna kan i alla fall ge sken av handlingskraft och att man tar problemen i Polisen och den ökande kriminaliteten på allvar.

Även inom området integration vill Socialdemokraterna nu visa att man tar problemen på allvar. I partiets valstrategi står: "Vi har länge tagit för lätt på integrationsproblemen. Nu måste nyanlända in i arbete".

På onsdagen presenterade arbetsmarknadsminister Ylva Johansson ny statistik som visade att det går fortare för de nyanlända att etablera sig på arbetsmarknaden. Tidigare tog det tio år innan hälften hade etablerat sig. Nu tar det, enligt Ylva Johansson, fem år.

Statistiken är dock från 2016. Det innebär att det är för tidigt att säga hur det går för alla dem som kom till Sverige 2015, och som utgör det största problemet. Och att det gått snabbare att få jobb till och med 2016 är knappast S-MP-regeringens förtjänst, utan alliansregeringens.

Men det har gått åt rätt håll, och det är troligen det viktigaste för Socialdemokraterna. Det gäller att visa att man tar problemen med integrationen av de nyanlända på allvar och ge sken av handlingskraft. Det lär därför komma fler förslag till reformer innan valet.

Socialdemokraternas strategi är tydlig, och S-ledningen är uppenbarligen beredd till stora offer för att genomföra den. Vilka fler drastiska åtgärder är nu att vänta? Byten av S-ministrar? Brutala överkörningar av Miljöpartiet?

Mer läsning

Annons