Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Reidar Carlsson: Utan tvångsavvisningar har vi fri invandring

Det är förståeligt att många protesterar mot avvisningarna till Afghanistan. Det är ett osäkert land, där det pågår i krig i flera provinser. Men utan tvångsavvisningar skulle Sverige i praktiken ha fri invandring. Tvångsavvisningarna är därför nödvändiga.

Annons

Tvångsutvisningarna från Sverige till Afghanistan fortsätter, trots alla protester. På tisdagen lyfter ytterligare ett specialchartrat plan från Landvetters flygplats med afghaner ombord. De har sökt asyl i Sverige, men inte fått uppehållstillstånd.

Protesterna mot de här avvisningarna är stora. Många aktivister försöker stoppa dem.

Det är förståeligt att många protesterar mot avvisningarna. Afghanistan är ett osäkert land, där det pågår i krig i flera provinser. Många av dem som avvisas har också har varit flera år i Sverige och fått många vänner här.

Det är förståeligt att många protesterar mot avvisningarna till Afghanistan. Det är ett osäkert land, där det pågår i krig i flera provinser.

Det är dock bra att avvisningarna fortsätter, trots protesterna. Sverige har en generös asylpolitik, men inte fri invandring. Det innebär att alla som söker asyl här måste ha tillräckliga skäl för att få stanna. Asylansökningarna prövas också i domstol, där det finns möjlighet att överklaga. Visst kan migrationsdomstolarna döma fel, precis som alla andra domstolar, men man måste ändå förlita sig på att Migrationsverket och migrationsdomstolarna fattar så rättvisa beslut som möjligt. Att låta domstolar avgöra vilka som har rätt att få asyl i Sverige är ändå det mest rättssäkra sättet. Om politikerna skall avgöra, kan asylbesluten påverkas av tillfälliga opinioner, så att fler eller färre får asyl. Det är inte rättssäkert, utan slumpen avgör.

Om tvångsavvisningarna stoppas innebär detta att det i praktiken är frivilligt att befinna sig i Sverige, oavsett om man har fått asyl eller inte. Då har Sverige fri invandring. Tvångsavvisningarna är därför nödvändiga för att upprätthålla den svenska asyl- och invandringspolitiken.

Därför är det olyckligt att antalet tvångsavvisade har minskat kraftigt de senaste åren. Orsaken är att polisen inte hinner med utan prioriterar annat, som tillfälliga gränskontroller, terrorhot och gängskjutningar. Det här är ytterligare ett bevis för att det behövs fler poliser. Det är orimligt att tusentals människor kan befinna sig i Sverige olagligt bara för att polisen inte har resurser att avvisa dem.

Ett ljus i mörkret är dock att fler av dem som fått avslag på sin asylansökan nu lämnar Sverige frivilligt. För två år sedan var det bara drygt 1 000 personer som gjorde detta. I fjol hade antalet ökat till drygt 1 600. I år har 1 552 lämnat Sverige frivilligt under årets åtta första månader.

Det här är mycket bra. Det är självklart bättre att asylsökande som fått avslag på sin ansökan lämnar Sverige frivilligt än att de skall avvisas med tvång. Det är både billigare och mer humant.

En viktig orsak till att fler lämnar Sverige frivilligt är troligen att de som får avslag på sin asylansökan inte längre har rätt till att bo på flyktingförläggningar och att få ersättning för mat, kläder och boende. Numer är det bara barn och barnfamiljer som har denna rättighet. Det här är ett resultat av den migrationsöverenskommelse som S-MP-regeringen och allianspartierna gjorde i oktober 2015.

Det var en mycket bra förändring. Det var helt orimligt att asylsökande som fick avslag, och därmed befann sig olagligt i Sverige, ändå kunde få statliga bidrag. Det gav helt fel signaler. De som befinner sig olagligt i Sverige skall inte få statlig hjälp att stanna kvar.

Mer läsning

Annons