Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Reidar Carlsson: Stora risker för Sverige med EU:s sociala pelare

EU-samarbetet är bra. Men det skall begränsas till områden där samarbetet behövs. På övriga områden bör länderna själva fatta besluten. Därför behövs ingen social pelare i EU.

Annons

Om drygt två veckor, den 17 november, kommer ett nytt EU-toppmöte att hållas i Göteborg. Förhoppningsvis kommer inte kravallscenerna från EU-toppmötet 2001 att återupprepas. Temat för toppmötet är "rättvisa jobb" och tillväxt. Tanken är att Göteborgsmötet skall bli en del EU:s arbete med att ta fram en så kallad "social pelare".

Att EU skall införa en social pelare har drivits hårt av EU-kommissionens ordförande Jean-Claude Juncker. Han vill ha ett mer "socialt Europa". I dag är sociala frågor något som varje EU-land sköter. Detta vill Jean-Claude Juncker ändra på. Och det vill också den svenska regeringen. Som Stefan Löfven sa i sitt linjetal om EU som han den 26 oktober höll på Uppsala universitet: "Vi kan inte ha ett EU som bara är till för marknaden. Europa skall vara till för medborgarna."

EU-kommissionens ordförande Jean-Claude Juncker och Sveriges statsminister Stefan Löfven är överens om att EU bör införa en

Och visst skall EU vara till för medborgarna. Frågan är dock om EU:s medborgare vinner på att fler beslut flyttas till Bryssel. Frågan är också om det ökande missnöjet med EU, som inte minst finns i forna kommuniststater som Ungern och Polen, minskar genom att EU får ännu mer makt. Risken är stor att det blir precis tvärtom.

Den sociala pelaren består av 20 punkter inom tre områden: jämställdhet på arbetsmarknaden, rättvisa arbetsförhållanden och socialt skydd. Bland annat heter det att "arbetare ska ha rätt till rättvisa löner som ger utrymme till en duglig levnadsstandard" och att "ungdomar ska ha rätt till vidareutbildning, lärlingsjobb eller ett arbete inom fyra månader efter arbetslöshet eller färdig utbildning". Andra förslag är att pappor skall få minst tio dagars föräldraledighet vid födseln och att föräldrar skall få minst fyra månaders föräldraledighet tills barnet fyller tolv år.

De här förslagen innebär inga problem för svensk del. Men den sociala pelaren kan skapa stora problem för Sverige i framtiden, om EU börjar fatta bindande lagar på det sociala området.

I dag finns EU-lagar som koordinerar de olika socialförsäkringssystemen mellan medlemsstaterna: Om en svensk flyttar till ett annat EU-land, till exempel Danmark, så finns lagar som bestämmer när svensk eller dansk socialförsäkring skall gälla. Risken är nu att den sociala pelaren innebär ett första steg mot att EU beslutar att samma socialförsäkringssystem skall gälla i alla EU-länder. Det riskerar att innebära sämre sjukförsäkring och föräldraförsäkring för oss svenskar. Och vad händer om EU inför gemensamma abortlagar, med tanke på det starka abortmotstånd som finns i delar av EU?

Samma gäller för arbetsmarknaden. Om EU skulle börja besluta om lagar på detta område skulle det dels innebära ett slut för den svenska modellen där parterna beslutar om löner och annat i avtal, dels innebära stor risk för försämringar för svensk del.

Socialdemokraterna tycks hoppas att den sociala pelaren skall ge Sverige större inflytande, och göra att EU-länderna blir "som Sverige". Risken är dock stor att det blir tvärtom, och att Sverige får anpassa sig till EU.

EU-samarbetet är bra. Men det skall begränsas till områden där samarbetet behövs. På övriga områden bör länderna fatta besluten. Därför behövs ingen social pelare i EU.

Mer läsning

Annons