Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Reidar Carlsson: Socialdemokraterna byter strategi - romansen mellan S och MP närmar sig slutet

Annons

Samarbetet i S-MP-regeringen fungerar allt sämre. Socialdemokraterna gör till exempel utspel som går helt emot Miljöpartiets politik.

Det var helt annorlunda stämning i oktober 2008, när Socialdemokraterna och Miljöpartiet inledde sitt samarbete. Då hoppades Socialdemokraterna få hjälp att få fart på sitt idéfattiga och åldrade parti. Miljöpartiet ville å sin sida få styrsel på sina vildvuxna idéer och framför allt få chans att sitta i en regering.

Stefan Löfven tror inte längre att Socialdemokraterna vinner på ett samarbete med Miljöpartiet. Tvärtom innebär MP-samarbetet att S-väljare går till Sverigedemokraterna. Efter valet kommer därför det tioåriga samarbetet att upphöra och Stefan Löfven siktar i stället på en ren S-regering. Foto: Stefan Jerrevång, TT.

Samarbetet gjorde att de båda partierna bildade regering efter valet 2014. Vänsterpartiet hölls utanför, till partiledaren Jonas Sjöstedts besvikelse. Men S-ledningen ville inte ha med Vänsterpartiet, eftersom det skulle störa relationen till Miljöpartiet och minska chansen till förnyelse av Socialdemokraterna. Troligen trodde också Stefan Löfven att en S-MP-regering skulle ha lättare att nå ett samarbete med Centerpartiet eller Liberalerna och därmed uppnå en S-ledares högsta dröm: borgerlig splittring.

Dessutom har integration och migrationspolitik blivit en allt viktigare fråga. Och där har Miljöpartiet blivit en stor black om foten för Socialdemokraterna.

Men samarbetet med Miljöpartiet blev inte riktigt som S-ledningen hade tänkt sig. Miljöpartiet blev ingen idémässig injektion. I stället blev partiet ett problem, även om man alltid gav efter i regeringsförhandlingarna, till och med i partiets hjärtefrågor. Partiets språkrör blev mer och mer impopulära, även om de byttes ut. En MP-minister visade sig ha kontakter med turkiska fascister.

Dessutom har integration och migrationspolitik blivit en allt viktigare fråga. Och där har Miljöpartiet blivit en stor black om foten för Socialdemokraterna.

Många av partiets kärnväljare i LO-leden har alltid ogillat Miljöpartiets miljöpolitik. Migrationsfrågan har gjort att deras negativa inställning till Miljöpartiet blivit ännu starkare. Tidigare har besvikna S-väljare gått till Vänsterpartiet. Migrationsfrågan har gjort att besvikna S-väljare gått till Sverigedemokraterna, vilket är ett mycket större problem för S-ledningen.

Dessutom är Miljöpartiet nu så litet att det blivit ganska ointressant att samarbeta med.

Det här har tvingat S-ledningen att göra en stor omsvängning i migrationspolitiken, för att rädda det som räddas kan. Det har samtidigt inneburit att Socialdemokraterna nu driver helt motsatt linje som sin regeringspartner.

Men det struntar S-ledningen i. Man vill inte längre ha ett nära samarbete med Miljöpartiet, inte minst för att detta gör att Socialdemokraterna tappar väljare till Sverigedemokraterna. Dessutom är Miljöpartiet nu så litet att det blivit ganska ointressant att samarbeta med.

För Socialdemokraterna är regeringsmakten alltid det viktigaste. Troligen är det en ren S-regering som Stefan Löfven nu siktar på.

Stefan Löfven räknar med att alliansen spricker efter valet om man inte når regeringsmakten. Han räknar också med ett passivt stöd från Sverigedemokraterna i migrationspolitiken.

Inget av blocken lär få majoritet efter valet, och Sverigedemokraterna lär ställa hårda krav för att stödja en regering. I det läget tänker Socialdemokraterna, som största parti, kräva att få regeringsmakten. En ren S-regering kommer sedan att söka stöd från olika partier i olika frågor, bland annat från allianspartier, eftersom Stefan Löfven räknar med att alliansen spricker efter valet om man inte når regeringsmakten. Han räknar också med ett passivt stöd från Sverigedemokraterna i migrationspolitiken.

Miljöpartiet kommer dock att behandlas på samma sätt som alla andra partier. Det innebär det definitiva slutet på den tio år gamla S-MP-romansen.

Mer läsning

Annons